Základní trávicí enzymy
Amyláza – je přítomna již v našich slinách a produkuje se dále i ve slinivce břišní. Stojí za rozkladem sacharidů na jednodušší struktury. Rozštěpí škroby až na samotnou glukózu, která může být jednoduše vstřebána do krve.
Lipáza – je tvořena ve slinivce břišní a tenkém střevě. Spolu se žlučí rozkládá tuky na menší molekuly. Je i součástí mateřského mléka, kdy napomáhá dítěti trávit tuk.
Proteáza – tvoří se ve slinivce, tenkém střevě a žaludku. Štěpí bílkoviny. Je ovšem významná například i pro buněčné dělení nebo obranyschopnost.
Laktáza – rovněž rozkládá cukry. Jedná se konkrétně o mléčný cukr, jež je štěpen na glukózu a galaktózu. Ty se pak snadněji tráví.
Celuláza – podporuje rozklad celulózových rostlinných vláken na glukózu a polysacharidy s krátkými řetězci. Zcela přirozeně ji vytváří některé druhy hub, rostlin či zvířat.