Popis produktu
Zájem západního světa, kterému se Açai Berry (výslovnost - Asají) v několika posledních desetiletích těší není náhodný. Často bývá zmiňováno v souvislosti s tzv. superpotravinami, mezi něž bylo díky obsahu vysokého množství antioxidantů odborníky zařazeno. Stupnice ORAC, posuzující množství antioxidačních látek plodu, uvádí v případě Açai Berry jednu z nejvyšších hodnot vůbec.
Popis:
Açai Berry dále obsahuje bohatý komplex vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D a E, minerálů, nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vlákniny, rostlinných sterolů a mnohých dalších látek. Ve své domovině jsou černo-fialové plody Açai Berry hojně konzumovány v nejrůznějších formách. Oblíbené jsou kromě dužiny samotné také šťávy získané z čerstvě vymačkaných plodů. Jejich využití zahrnuje například přípravu koktejlů či zmrzliny. Jako složka stravy původního domorodého obyvatelstva Amazonie hrálo Açai Berry natolik významnou roli, že v průběhu staletí proniklo do tamějšího folkloru.
Dávkování:
1x čajová lžička 2x denně ( nejlépe ráno a večer) Může se rozmíchat ve studené vodě, či přidat do jogurtu.
Pěstování:
Açai Berry jsou plody palmy Açai rostoucí v bažinách a záplavových oblastech jihoamerických států Brazílie, Belize, Peru a Kolumbie. Vlivem ideálních podmínek zde dvakrát ročně dozrává úroda bobulovitého ovoce tvořícího husté svazky. Jednotlivé bobule dosahují velikosti zhruba 25 milimetrů v průměru. Uvnitř se nachází pecka tvořící až 80% jejich celkové velikosti. Zelená barva nezralých plodů je při následném dozrávání vystřídána barvou černo-fialovou. Sušení čerstvě sesbíraných bobulí a jejich následné rozemletí na jemný prášek je důležitou součástí procesu zpracování Açai Berry. Za účelem zachování maximálního možného množství účinných látek (až 95%) je využíváno tzv. lyofilizace neboli sušení mrazem. Nakolik je tento způsob šetrný je zřejmé při porovnání s běžným sušením, kdy je dosahováno pouhých 50%.