Ženšen pravý, proč je důležité sledovat obsah ginsenosidů?
Ženšen pravý je vytrvalá rostlina, která je součástí mnoha přírodních přípravků. Pro svoje vlastnosti je totiž pro lidské tělo velmi blahodárná. Ženšenu však existuje více druhů a někdy může být těžké se vyznat jen v samotných názvech. Na ženšen pravý můžeme narazit ještě pod jeho latinským názvem Panax Ginseng, nebo pod jinými českými jmény jako je ženšen všehoj, všehoj ženšenový a všehoj léčivý – někdy se používá i označení asijský (korejský, čínský) ženšen. Tato rostlinka, ale nemá jen mnohá pojmenování, ale i spoustu cenných látek, jež pro nás mohou být velmi užitečné. Co je v ženšenu pravém vše ukryto, co to jsou ginsenosidy a proč bychom se měli při výběru zaměřit právě na tyto látky? To si objasníme níže v dnešním článku.
Historie ženšenu pravého a jeho vzhled
Ženšen byl objeven již asi před 5000 tisíci lety a v průběhu času se vryl do povědomí pro svoje posilující a omlazující schopnosti a díky tomu se stal i předmětem obchodu. Postupně se poptávka po něm zvyšovala a zásoby toho přirozeně rostoucího se začaly tenčit, a tak se přistoupilo k umělému pěstování, jež vydrželo až do dnešních dní. Ženšen je tedy již po dlouhou dobu součástí tradičních léčitelství a dnes se používá téměř po celém světě.
Všehoj léčivý je vytrvalá rostlina vyskytující se především ve východní Asii, a to zejména v Číně a Koreji. Dorůstá se přibližně půl metru a nadzemní část tvoří řapíky s pěti lístky. Květy jsou zelené a později se z nich vyvíjí bobulovité plody, které se při zrání zbarvují do jasně červené barvy. Nejvýznamnější a nejvyužívanější částí je ale kořen – až 20 cm dlouhý, někdy svým tvarem popisovaný jako lidská postava. Má světle béžovou barvu a obsahuje nejvíce aktivních složek. Sklizeň probíhá po poměrně dlouhé době. Nejčastěji se zužitkovávají kořeny rostoucí více než 6 let, protože čím jsou starší, tím v sobě skrývají větší koncentraci prospěšných látek.
Aktivní látky ženšenu pravého?
Panax ginseng má v sobě mnoho příznivých složek – od vitaminu C, vitaminů ze skupiny B, minerálů jako je draslík, fosfor nebo vápník, přes polysacharidy (ginsan), třísloviny, peptidy, antioxidanty (maltol, kyselina salicylová a vanilová) a alkaloidy až po nejzásadnější součásti, jimiž jsou saponiny (cca 80 druhů). Tam se obzvláště jedná o tzv. ginsenosidy. Pro svoje komplexní složení se řadí mezi adaptogeny, jenž se vyznačují svým vlivem na posilování organismu, který je oslaben či vystaven některým nepříznivým podmínkám jako je stres, náročné fyzické vypětí, zranění nebo třeba infekce. Adaptogenní efekt ženšenu je spojen hlavně s podporou absorpce kyslíku tkáněmi a lepším metabolismem cukrů a tuků.
Ginsenosidy a proč hlídat jejich poměr??
Ženšenových saponinů nalezneme ve všehoji asi kolem 30 druhů. Ty se dělí na dioly, trioly a oleanany podle své struktury a každý z nich má trochu odlišné vlastnosti. Saponiny jsou glykosidy, což jsou rostlinné stavební látky a v ženšenu jsou pojmenované jako ginsenosidy. Jako první byl izolován glykosid panaquilon a postupem času byly nalézány a zkoumány další desítky panax-saponinů.
Ginsenosidy jsou unikátní prvky přínosné pro obranyschopnost organismu a stimulaci imunitního systému. Přispívají i při samotných infekčních onemocněních nebo při hojení. Mají vliv jak na fyzickou, tak psychickou odolnost, vitalitu, odstranění únavy či stresu. Prospěšné budou i naší paměti, myšlení nebo koncentraci a s ostatními složkami podpoří i sexuální zdraví, srdeční činnost a regulaci krevního tlaku. Svoji roli hrají také při snižování krevního cukru.
Jak je z výše uvedeného jasné, ginsenosidy jsou těmi nejdůležitějšími látkami v ženšenu pravém. Oproti ostatním druhům ženšenů se v nich nachází mnohem větší množství těchto saponinů, avšak je potřeba si zjišťovat kvalitu a zpracování tohoto kořene. Ne všechny produkty nám zajistí stejný výsledek, a proto je třeba vybírat takové doplňky, kde je deklarovaný počet ginsenosidů, jelikož právě oni mají pro nás největší význam.
Ženšen pravý účinkuje na:
- duševní a fyzickou odolnost
- sexuální zdraví
- imunitní systém
- vitalitu
- paměť a kognitivní funkce
- srdeční činnost a krevní oběh
- odbourávání únavy a stresu
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.

Na co je dobrá acerola?
Acerola neboli Malpígie lysá je tropická rostlina, která produkuje červené plody, jež jsou plné prospěšných látek. Tyto plody mohou připomínat klasické třešně, proto se jí často s oblibou přezdívá také jako barbadoská třešeň.

LactoSpore – v čem tato patentovaná forma probiotik vyniká?
LactoSpore je název značky, který odkazuje na probiotický kmen bakterie bacillus coagulans. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které běžně osidlují naše střeva. Většina lidí si pod pojmem bakterie představí pouze samá negativa, ale v tomto případě se jedná o bakterie, jež jsou nadmíru důležité. Bacillus coagulans je speciální druh půdních bakterií, který se vyznačuje unikátní schopností vytvářet tzv. spory. To je vlastně ochranná struktura, díky níž má toto probiotikum značné přednosti.