Zelený čaj, jaké obsahové látky v něm nalezneme?
Zelený čaj jistě každý z nás velmi dobře zná ve formě horkého lahodného nápoje. Spousta lidí ho určitě někdy ochutnala ba si jeho konzumaci oblíbila na denní bázi. Avšak zelený čaj nepřináší jen příjemný a chutný rituál, ale obsahuje více pro nás zajímavých a prospěšných složek. Proto se dnes na trhu setkáme také s jinou podobou této rostlinky, než je ta k vylouhování. Většinou jde o koncentrovaný výtažek ve formě prášku nebo je ukrytý v kapslích pro větší pohodlí při užívání. Co všechno tedy v sobě zelený čaj skrývá a jak nám mohou být tyto látky ze zdravotního hlediska užitečné? Vše o tomto tématu se dozvíte v dnešním článku.
Z čeho je zelený čaj získáván a extrahován?
Možná by někoho mohlo překvapit, že zelený, bílý i černý čaj pochází z úplně stejné rostliny, ale je tomu opravdu tak. Jedná se o Čajovník čínský (Camellia sinensis). To je stálezelený keř dorůstající se běžně do výšky až 15 metrů, ovšem najdou se dokonce vyšší. Kvete bílými květy, které mají výraznou vůni. Mladé listy a výhonky jsou tou důležitou částí pro výrobu kvalitních čajů a extraktů. Nejlepší jsou tzv. tips, což jsou mladé lístečky na koncových větvích. Druh čaje se pak odlišuje v jeho zpracování. Zelený čaj je nefermentovaný, prochází minimální oxidací, a tak si zachovává velké kvantum antioxidantů a dalších skvělých složek. Lístky se po sběru nechávají zavadnout a následná oxidace se zastavuje opražením nebo horkou párou. Poté jsou připraveny na sušení, třídění a případné extrahování.
Co zelený čaj obsahuje?
Zelený čaj má v sobě značný počet látek, jež stojí za povšimnutí a můžeme s nimi podpořit náš organismus, přispět k lepšímu zdraví a povzbudit některé jeho přirozené funkce. Podle koncentrace určitých složek lze poznat taktéž kvalitu a pokud chceme hodnotný výtažek, je vhodné se na jejich množství zaměřit, abychom dosáhli kýženého výsledku. Jednotlivé součásti si postupně popíšeme.
- Polyfenoly
Zelený čaj je na polyfenoly opravdu bohatý a jsou to ty látky jejichž množství je při užívání nejdůležitější. Obecně fungují jako antioxidanty, takže jsou přínosem pro ochranu buněk před oxidativním stresem, jenž může způsobovat předčasné stárnutí či mít neblahý dopad na kardiovaskulární systém. Za ty s velkým významem jsou považovány především katechiny. Nejsilnější je tzv. epigalokatechin galát, značen zkráceně jako EGCG. Ten podporuje i metabolismus tuků, termogenezi, zvyšuje energetický výdej, a tudíž může být dobrým pomocníkem během hubnutí. Může i příznivě snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, má rovněž protizánětlivý efekt nebo oceníme jeho blahodárnost na zdraví pokožky a dutinu ústní. Schopnosti zeleného čaje se mohou projevit také na paměti, uvolnění a celkovém zdraví mozku.
- Tein
Tak se nazývá kofein, který nalezneme v zeleném čaji. Jde zcela o totožnou substanci jako je v kávě, ačkoliv chování je trošku odlišné. V čaji je totiž na rozdíl od kávy kofein vázaný na jiné látky – konkrétně třísloviny, jiným jménem taniny (další polyfenoly). To má za následek, že se povzbuzující vliv dostavuje až později, funguje mírněji, ale za to trvá po delší dobu.
- Vitaminy, minerály, aminokyseliny a saponiny
Nesmíme opomenout, že zelený čaj obsahuje několik vitaminů a minerálů. Značné zastoupení má vitamin C, vitaminy B komplexu a vitamin E. Z minerálních látek je to draslík, vápník, zinek, fosfor, hořčík, mangan, měď a železo. I když to nejsou zrovna nejvýznačnější prvky zeleného čaje, jsou pro náš organismus samozřejmě přínosné a nepostradatelné. V neposlední řadě se v zeleném čaji nachází aminokyselina L-theanin, která navozuje pocity pohody a relaxace, a to bez náznaku ospalosti. Ovlivňuje pozitivně nervovou soustavu a tělesnou únavu. Lze jmenovat ještě například saponiny, jež jsou třeba kardioprotektivní či stimulují imunitu.
Zelený čaj podporuje:
- Duševní stav a výkon
- Antioxidant
- Pružnost cév
- Normální hladina cholesterolu v krvi
- Normální činnost srdce, cévního systému
- Koncentrace - učení
- Normální hladina glukózy v krvi
- Kognitivní funkce - antioxidant
- Normální stav zraku - antioxidant
- Normální střevní mikroflóra
- Normální funkce střevního traktu
- Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Zelený čaj obsahuje vysoký podíl v jedné kapsli 500mg s deklarovaným množstvím aktivních látek 8 % kofeinu, 50 % polyfenolů, 30 % katechinů a 15 % EGCG.
Matcha je prášek získávaný z mladých lístků rostliny Čajovníku čínského (Camellia sinensis). Matcha je skvělým řešením jak nahradit ranní kávu s dostatečným povzbuzujícím efektem.

Má smysl pravidelně užívat probiotika, případně jaká zvolit?
Funkce probiotik je různorodá. Začíná u náležitého chodu střev, potlačování růstu škodlivých patogenů, udržování správného pH, usnadnění trávení potravy a končí až u imunitního sytému. Pokud tedy nemáme dlouhodobě v pořádku střeva, je dost pravděpodobné, že to zásadně a negativně ovlivní taktéž vlastní obranyschopnost.

Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem. Garcinie může být dobrým pomocníkem nejen při střevních potížích, ale třeba i při snaze snížit tělesnou hmotnost, což je jeden z hlavních důvodů, proč se stala populární i v našich končinách. V plodech garcinie se nachází spoustu pro nás důležitých minerálů, vitamínů a aktivních látek. Obsahuje především velké množství vitaminu C, vápníku, antioxidanty, pektin a jednu z nejvýznamnějších složek, a to kyselinu hydroxycitronovou (HCA) a její sodné či vápenaté soli.

Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.