Tryptofan a jeho působení a užívání
Tryptofan neboli také L-Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Tělo si ho samo nevytváří, a my jsme proto odkázáni na jeho pravidelný příjem. Mnoho lidí mu však nepřisuzuje dostatečnou pozornost, přitom jeho nedostatek může způsobit různorodé obtíže, jež nám mohou ztěžovat každodenní běžný život. V dnešním článku si tak můžete přečíst o jeho důležitosti a možná zjistíte, že se s jeho deficitem potýkáte i vy.
Jak tryptofan účinkuje v organismu?
Tato aminokyselina má význam pro mnoho psychických i tělesných procesů. V první řadě podporuje správnou funkci nervové soustavy a je také výchozí látkou pro vznik dalších důležitých látek, které ovlivňují naše zdraví. Tryptofan má tu schopnost proniknout až do mozkové tkáně, kde je prekurzorem neurotransmiterů. Konkrétně se jedná o serotonin a melatonin. Oba se podílí na činnosti centrální nervové soustavy a zajišťují náležitý cirkadiánní rytmus. Závisí na nich tedy třeba střídání spánku a bdělosti.
Jaké jsou projevy nedostatku?
Při nedostatku tryptofanu je tudíž narušena i tvorba dalších látek. To se může projevit spoustu způsoby, přičemž každé tělo bude reagovat na takovýto deficit jinak rychle. Častým příznakem bývají poruchy spánku a usínání, nespavost, špatná nálada, napětí, nevolnosti, únava, narušená soustředěnost a paměť. Po jisté době se mohou objevit rovněž rozličné duševní poruchy nebo se dokonce v mnohých případech zhoršují nepříjemné projevy premenstruačního syndromu (PMS).
Má tryptofan vedlejší účinky?
Ve většině situacích je tryptofan bez nežádoucích účinků, výjimečně se mohou u citlivějších jedinců objevit nevolnosti a bolesti břicha. Nicméně měli byste se informovat u svého lékaře, pokud trpíte onemocněním jater, střev či ledvin nebo také v případě užívání antidepresiv (zejména se týká léčiv typů SSRI a IMAO). Bezpečnost podávání tryptofanu není dostatečně prozkoumána ani během těhotenství a při kojení.
V jakých potravinách je tryptofan?
Značnou část tryptofanu přijímáme každý den společně s potravinami, jež konzumujeme. Nachází se v živočišné i rostlinné potravě. Je přítomen například v rybách (losos, sardinky, tuňák), hovězím a drůbežím mase, mléku, semínkách, ořechách, luštěninách, banánech a tofu. Jestliže se tuto aminokyselinu rozhodnete dodávat do organismu za pomoci doplňků stravy, je pravděpodobné, že narazíte na různé formy. Vás by měl ovšem zajímat pouze L-tryptofan, jelikož D-tryptofan je pro tělo nevyužitelný a zároveň i toxický.
Kdy tryptofan začít užívat?
Pokud nemáte žádné těžkosti týkající se spánku a usínání, bohatě vám postačí jeho příjem z běžné denní stravy. Ovšem jestliže si již delší dobu všímáte jakýchkoliv problémů ohledně spánku, a zaznamenali jste dokonce další obtíže, které jsme jmenovali výše, je pravděpodobné, že je na vinně právě deficit tryptofanu. V této situaci je jeho doplňování vhodné zvážit. Nápomocný může být také v období vyšší psychické zátěže a vypětí.
Po jaké době tryptofan působí?
Bohužel nelze přesně určit, kdy účinek tryptofanu nastoupí. Každé tělo je specifické, a proto i jeho reakce bude pravděpodobně individuální. Svou roli hraje metabolismus, výše zvolené dávky a frekvence užívání. Na pozitivní výsledky si tedy můžete nějakou dobu počkat. Je dobré myslet taktéž na to, že pro přeměnu tryptofanu na jiné látky, je zapotřebí přijímat rovněž dostatek vitaminu B6 (pyridoxinu). Ten je totiž v tomto procesu zásadní a nepostradatelný.
Jak by se měl tryptofan dávkovat?
Na začátku byste měli vždy volit spíše menší dávku a zbytečně nenasazovat hned tu maximální. Až když se žádné změny nedostaví, můžete zkusit pozvolna množství navyšovat. Je doporučeno suplementovat přibližně 200–600 mg tryptofanu denně, ovšem některé studie úvadí dávkování až ve výšši 2000mg/denně. V závažnějších případech je možno i více. Podávejte večer, a to nejlépe 30 až 60 minut před spaním. Pravidelné a dlouhodobé užívání je bezpečné, zároveň není tryptofan návykovou látkou.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
L-Tryptophan: Basic Metabolic Functions, Behavioral Research and Therapeutic Indications - PMC [online]. [cit. 08. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

Kyselina hyaluronová ve formě séra nebo kapslí?
Kyselina hyaluronová má v posledních letech čestné místo v rozličných produktech z oblasti proti stárnutí, vráskám a na hydrataci. Nalezneme ji jako součást přípravků pro péči zvenčí, jako jsou krémy, intenzivnější séra, a dokonce i třeba v šamponech nebo make-upu.

Co jsou kolagenní peptidy?
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.

Zajímavosti o kelpu – v čem náš organismus podpoří
Kelp, rovněž znám pod názvem chaluha bublinatá (Ascophyllum Nodosum), je mořská řasa, která patří mezi chaluhy. Stejně jako ostatní řasy je zdrojem velmi kvalitních a tělem dobře využitelných výživných látek. Dá se konzumovat čerstvá, ale v našich končinách se s ní setkáme ve formě sušené nebo s namletým práškem, popřípadě je takový prášek v kapslích či slisovaný do podoby tablet. Díky velkému obsahu některých minerálních a stopových prvků, může být skvělou přírodní variantou, jak je do organismu doplnit.