Trápí Vás nadýmání a bolesti břicha? Zkuste správná probiotika
Bolesti břicha, časté nadýmaní a další nepříjemné projevy v oblasti našeho zažívacího traktu jsou poměrně častým problémem. Téměř každý se v životě alespoň v malé míře s něčím takovým setkal, někdo se však s těmito potížemi potýká zcela pravidelně. To může být velice obtěžující. Nicméně na vině může být spousty faktorů. Tímto způsobem se může odrážet nevhodný životní styl, některá onemocnění nebo také nedostatečné osídlení střev přátelskými bakteriemi. To jsou ovšem mikroorganismy, které jsou pro naše zdraví klíčové. My se proto v dnešním článku zaměříme na tuto problematiku a vysvětlíme si, proč je rovnováha v mikrobiomu tolik důležitá a jakou roli v něm hrají probiotika.
Co může způsobit nadměrné nadýmání a bolesti břicha?
Existuje mnoho různých příčin, jež nám mohou způsobit bolesti a větší nadýmání, než je běžné. V první řadě záleží na naší stravě, protože některé potraviny jsou více nadýmavé nežli jiné. Nejčastěji se v tomto případě jedná o luštěniny, cibuli a různé druhy zelí. Pokud nejste zvyklí takové potraviny konzumovat pravidelně, mohou na vás mít výraznější vliv. Stejný dopad může mít z hlediska stravy také přejídání, pití perlivých nápojů nebo dokonce častější žvýkání žvýkaček, kdy nevědomky spolykáme i vzduch. Citlivější jedinci by si měli dát pozor i na tzv. cukerné alkoholy. Jedná se o polyoly, které slouží jako náhrada běžného řepného cukru. Při větší spotřebě pak mohou způsobit zvýšenou plynatost, bolesti břicha nebo průjmy. Pokud opomeneme různé nemoci, může být problémem taktéž nerovnováha v našem mikrobiomu.
Co je to mikrobiom a jak funguje?
Termín mikrobiom zahrnuje veškerou populaci mikroorganismů, jež osidlují náš organismus. Jejich nejhojnější množství se nachází v našem zažívacím traktu. Střevní mikrobiom je zároveň ten nejdůležitější. Obsahuje neuvěřitelný počet mikroorganismů, které vzájemně spolupracují a podílí se nejen na zdraví našich střev a na hladkém průběhu trávení, ale rovněž na normálním fungování celého těla. Významná jsou zejména probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které rozkládají potravu na menší celky, pomáhají tak lepšímu vstřebávaní živin, pozitivně ovlivňují metabolismus, chrání nás před patogeny, a navíc podporují obranyschopnost. V případě, že tedy máte dlouhodobější problémy s trávením, plynatostí a bolestmi břicha, je pravděpodobné, že vaše střeva vyžadují právě probiotika.
Jak docílit správného zažívání?
Základem zdravého trávicího traktu je samozřejmě vyvážený jídelníček. Ten by měl obsahovat dostatek všech živin – tedy cukrů, tuků, bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Konzumace potřebného množství vlákniny je však často dosti problematická, přitom právě ta napomáhá náležité peristaltice (pohybu) střev. Dále je vhodné omezit příliš zpracované potraviny, přesmažená jídla, ztužené tuky a zařadit celozrnné obiloviny, ovoce, zeleninu a udržovat ve vašem stravování především pestrost. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin, fyzická aktivita a správné stravovací návyky – to se týká pravidelnosti, nepřejídání se a důkladného žvýkaní každého sousta. Negativní dopad může mít navíc také nadměrný stres. Pro doplnění probiotik jezte kysané mléčné výrobky a fermentovanou zeleninu či výrobky ze sóji.
Probiotika, jaká vybrat a kdo je může?
Pokud se rozhodnete využít probiotik v doplňku stravy, je důležité si uvědomit, že jich existuje opravdu mnoho. Je třeba vybrat kvalitní a užívat je pravidelně po dobu trvání obtíží nebo i dlouhodobě. Nejznámější laktobacily a bifidobakterie je potřeba doplňovat v opravdu vysokém množství. Můžete ovšem sáhnout po tzv. půdních probiotikách, které mají jednu nespornou výhodu, po celou dobu průchodu trávicím systémem jsou totiž chráněny sporou a lépe se tak dostanou až do tlustého střeva, kde jsou nejpotřebnější. Probiotika mohou být podávána v každém věku. Jsou bezpečná pro kojence, děti, dospělé i pro starší jedince. Nápomocná budou jak proti nadýmaní a bolestem břicha, tak i pro zlepšení imunitního systému a snížení pravděpodobnosti zánětlivých procesů ve střevech. Nicméně v případě jakýchkoliv výraznějších zdravotních obtíží, v těhotenství a při kojení je vhodné poradit se s lékařem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Melatonin na problémy se spánkem?
Melatonin se za běžných okolností v organismu neustále a přirozeně produkuje. Jeho množství však během dne a noci kolísá. To je nicméně naprosto normální, ba dokonce i žádoucí. Je vytvářen v mezimozku, konkrétně v úseku nazývaném jako epifýza. Někdy se této části říká rovněž šišinka mozková či nadvěsek mozkový. Zde ho vyrábí buňky, které se jmenují pinealocyty. Pro syntézu melatoninu je ovšem ještě zapotřebí tryptofan, což je esenciální aminokyselina, jež je složitými procesy postupně přeměněna na serotonin (tkáňový hormon, neurotransmiter, hormon štěstí), z něhož je následně vytvořen právě melatonin.

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitamínu K2. Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon)

Kurkumin a jeho vliv na zdraví??
Kurkumin je látka, jež se označuje také jako kurkumová žluť, turmerová žluť či diferuloylmethan. Ač nás tyhle názvy mohou zneklidnit, protože znějí poněkud uměle, jedná se o naprosto přírodní látku s množstvím schopností, jichž by bylo škoda nevyužít pro podporu zdravějšího těla a v boji proti neduhům. V ájurvédské a čínské medicíně je již delší dobu znám, a to kvůli širokému využití, které nám může podpořit – od jater, přes imunitu a krevní oběh až po klouby.