Rybí kolagen – prášek nebo kapsle?
Rybí kolagen, mnohdy nazývaný také jako mořský kolagen, je populárním doplňkem stravy a bývá součástí mnoha suplementů pro krásu. Můžeme se setkat s čistým rybím kolagenem, ale i s kombinací s jinými aktivními látkami. Často se v těchto přípravcích přidává například vitamin C, jež je důležitý pro lepší vstřebatelnost a využitelnost samotného kolagenu naším organismem. Ten totiž vzniká zcela běžně z aminokyselin za účasti právě vitaminu C. Avšak když si budeme chtít mořský kolagen pořídit, narazíme na jeho vícero podob. Nejprve je třeba vybírat takový doplněk, který je kvalitní. Je ale rybí kolagen lepší užívat v kapslích nebo si rozmíchávat samotný prášek? Je některá z variant výhodnější? O tom si můžete přečíst níže v dnešním článku.
Co si pod kolagenem představit?
Kolagen je řazen mezi tzv. skleroproteiny. To jsou ve vodě nerozpustné bílkoviny živočišné tkáně. Jsou základním stavebním kamenem všech pojivových tkání v těle. Existuje několik druhů kolagenu, z nichž jsou nejdůležitější ty typu I – V.
Nejrozšířenější je pak ten typu I a zabírá asi 90 % veškerého přítomného kolagenu. Valná většina se nachází ve vazivu, šlachách, kůži a kostech. Podstatný je rovněž pro vlasy a nehty. Kolagen je poměrně vysoce zastoupenou látkou v organismu, kde tvoří asi 10 % naší celkové hmotnosti.
Kolagen si přirozeně tělo samo vytváří. Ovšem děje se tak v plné míře jen do určitého věku. S přibývajícími léty je tato schopnost zpomalována a kolagenu pak není dostatek. Je ho proto vhodné začít dodávat v koncentrovanější podobě než z potravin. Nedostatek kolagenu se může mimo jiné projevit právě na stavu naší pleti, protože ztrácí pružnost a začínají vznikat vrásky. S tím zvládne být nápomocný zejména rybí kolagen, jež má efekt především v této oblasti.
Z čeho se získává kvalitní rybí kolagen?
Tento kolagen je získáván z kůstek, kůže, ale hlavně šupin mořských ryb žijících ve studených vodách. Molekuly takového kolagenu jsou menší a jeho řetězce jsou kratší, díky čemuž se velmi dobře vstřebává a lépe se dostane tam, kam potřebujeme. Vyskytuje se ve formě nativní (čisté) či hydrolyzované jako kolagenní peptidy. Ten hydrolyzovaný se ještě lépe absorbuje, a má tak větší výsledný dopad.
Jaký vliv má rybí kolagen na organismus?
Rybí kolagen je přínosem pro pokožku těla a pleť, jelikož podporuje její elasticitu a hydrataci. Napomáhá předcházet předčasnému stárnutí, vyhlazuje jemné linky a zamezuje vzniku nových. Blahodárný je na kvalitu vlasů, podněcuje jejich růst a regeneraci. Příznivý vliv má dokonce na nehty, kdy zlepšuje pevnost a snižuje lámavost. Zároveň může být dobrým pomocníkem během prevence proti striím, celulitidě a při hojení defektů po kožních problémech.
Zvolit kolagen v prášku nebo kapslích?
Jak už bylo výše řečeno, základem užívání rybího kolagenu je jeho kvalita. Měl by být v čisté podobě, nejlépe s přídavkem vitaminu C, popřípadě dalších aktivních složek. Nikdy by součástí neměly být zbytečná aditiva, která našemu organismu nic nepřinesou, ba jsou dokonce nežádoucí. Pozitivní efekt mořského kolagenu totiž závisí také na kvantu, jež do sebe dostaneme. V opravdu malých dávkách se žádný viditelný výsledek nedostaví.
Co se týče formy, v jaké je prospěšnější, tak to se nedá jednoznačně určit. Záleží na tom, co je nám v první řadě příjemnější. U kapslí je rychlejší užití, bez starostí, kdy máme kolagen již nadávkovaný a můžeme ho pohodlně užít kdekoliv. Jen je nutné, aby ho v kapsli bylo dostatek. Pak stačí pouze zapít a je hotovo. Rybí kolagen v prášku může být vhodnější pro ty, kteří mají s polykáním suplementů problém. Lze ho rozmíchat ve vodě, či nasypat do kaší, smoothie a podobně. Nemá sice vyloženě nepříjemnou chuť, ale bývá často ochucený. Množství si odměříte dle vlastní potřeby, avšak tělo dokáže vstřebat maximálně pouze 3-10 g kolagenních peptidů denně, proto nemá smysl brát zbytečně vysoké dávky.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Na co je dobrá ashwagandha?
Tato bylina má široké spektrum prospěšných vlastností. V první řadě se řadí mezi adaptogeny neboli rostliny, jenž zlepšují schopnost organismu se přizpůsobit prostředí či změnám vnějších podmínek. Ashwagandha proto přispívá ke zvýšení odolnosti organismu, a to po fyzické i duševní stránce. Z tohoto důvodu je rovněž s oblibou využívána ke zmírnění stresu a napětí. Dokáže totiž korigovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který je ve vypjatých situacích více vyplavován. I když tento hormon z určitých důvodů potřebujeme, jeho dlouhodobě zvýšená hladina může být jednou z příčin zhoršeného zdravotního stavu.

Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé. Díky tomu a lehce štiplavé chuti se báječně hodí k popíjení během chladných podzimních dnů, kdy příjemně zahřeje zevnitř. Konzumovat ho se doporučuje především večer, protože zahání chuť na sladké a připravuje tělo na spánek.

Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině.