Rybí, hovězí či vepřový kolagen a jak ho správně vybrat??
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost. Ptáte, jak tomu zabránit? Nejlepší možností je začít užívat kolagen v čas.
Rozdělení a typy kolagenu
V současnosti je známo více jak 27 druhů kolagenu. Za všeobecně nejdůležitější a nejrozšířenější se pokládají tyto čtyři typy:
- Kolagen I. typu– představuje asi 90 % veškerého kolagenu v organismu. Obsažen je v kostech, zubech, kloubech a převážně kůži.
- Kolagen II. typu – vyskytuje se v chrupavkách.
- Kolagen III. typu – podobný kolagenu typu I. Nachází se v kostech, svalech a kůži, kde pomáhá při hojení ran.
- Kolagen V. typu – součástí krevních cév a hladké svaloviny.
Kolagen lze také rozdělit podle původu. Jelikož se ale jedná o bílkovinu živočišného původu, je dělení poměrně jednoduché:
- Hovězí a vepřový kolagen – používá se pro výrobu kloubní výživy, kdy se nejčastěji získává se z vepřových nebo hovězích kůží. Má vyšší molekulovou hmotnost, což znamená, že se nevstřebává s takovou lehkostí jako kolagen rybí. Na klouby je ale vhodnější, neboť obsahuje velké množství aminokyseliny zvané prolin, která stimuluje tvorbu vlastního kolagenu v těle.
- Rybí (mořský) kolagen – získává se z ryb a měkkýšů, díky své nižší molekulové hmotnosti se využívá v kosmetickém průmyslu k výrobě účinných krémů proti stárnutí pleti. Mořský kolagen je totiž mnohem vstřebatelnější a využitelnější tělem než kolagen vepřový či hovězí. Obsahuje také převážně kolagen I. typu.
Pokud tedy chcete podpořit mladistvý vzhled své pleti a zpomalit prohlubování vrásek, je lepší sáhnout po kolagenu mořském.
Pokud potřebujete podpořit správné fungování kloubních chrupavek a obecně celého pohybového aparátu, pak jsou vhodnější doplňky stravy s kolagenem ze suchozemských savců.
Jak se kolagen zpracovává?
Původ kolagenu ale není to jediné, co by vás mělo při jeho výběru zajímat. Zohlednit je potřeba také formu a způsob zpracování kolagenu. V rámci doplňků stravy se můžete setkat buď s kolagenem nativním, anebo hydrolyzovaným.
Nativní kolagen je čistě přírodní. Může se tedy jevit jako lepší, ale opak je pravdou. Přirozený nativní kolagen má příliš vysokou molekulovou hmotnost, takže ho naše tělo obtížněji vstřebává. Žádná studie navíc neprokázala, že by podporoval tvorbu vlastního kolagenu.
Naopak kolagen hydrolyzovaný neboli již naštěpený, je pro tělo mnohem stravitelnější, vstřebatelnější, a tudíž i efektivnější. Vzniká při speciálním procesu enzymatické hydrolýzy, při kterém vznikají kratší peptidové řetězce s nízkou molekulovou hmotností. Ty nejkvalitnější doplňky stravy se proto netají tím, že obsahují kolagen hydrolyzovaný.
Kolagen v prášku nebo kapslích?
Teď, když víte, že hydrolyzovaný kolagen je tou nejlepší možnou volbou, to poslední, co byste měli při výběru zvážit, je jeho forma. Máte na výběr dvě možnosti – kolagen v prášku a kolagen v kapslích. Zde záleží především na vašich preferencích, avšak je třeba si uvědomit, že kapsle představuje omezený prostor, do něhož se vejde jen určité množství aktivní látky – v tomto případě kolagenu.
Proto abyste každý den užili dostatečnou dávku kolagenu, je nutné užít hned několik kapslí denně. U práškové formy stačí vypít jednu sklenici s rozpuštěným práškem a hned máte pokryté potřebné denní doporučované množství.
Nezapomeňte také na to, že velkým bonusem je, pokud doplněk stravy s kolagenem navíc ještě obsahuje vitamin C. Ten totiž zlepšuje vlastnosti a vstřebatelnost kolagenu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Proč kombinovat železo s vitaminem C a kyselinou listovou?
Železo patří k nejdůležitějším prvkům našeho těla. Podílí se totiž na tvorbě červených krvinek tím, že je základní složkou hemoglobinu (červeného krevního barviva). Červené krvinky v těle slouží k transportu molekul kyslíku, které dopravují do mozku, srdce, jater a dalších významných orgánů. Při nedostatku železa tak hrozí nedostatečné zásobení životně důležitých orgánů a tkání kyslíkem, což může vést k jejich poškození. Další úloha železa spočívá v přispívání k buněčné imunitě těla a to tím, že ovlivňuje diferenciaci specifických bílých krvinek T-lymfocytů, jež mají schopnost zabíjet cizorodé částice. Železo pak také příznivě ovlivňuje nervovou a srdeční činnost a fyzickou zdatnost.

Hericium medicinální houba plná vitamínů a prospěšných látek
Hericium neboli lví hříva patří mezi medicinální houby, které se od nepaměti využívají v tradiční čínské medicíně. V poslední době je však o ně velký zájem i u nás, a to především proto, že podporují odpověď organismu na stresové situace také podporují imunitu a působí jako tzn. adaptogeny. Na světě jich existuje přes 100 druhů a konkrétně hericium patří mezi nejoblíbenější.

Na co je dobrá reishi?
Reishi se nejčastěji užívá v podobě sušeného prášku nebo extraktu, kdy je odstraněna přebytečná voda, a bioaktivní látky jsou tak koncentrovanější. Reishi obsahuje několik set příznivých složek. Každá z nich má jiný přínos, ale dohromady tvoří ještě efektivnější komplex