Rozdíl mezi tryptofanem a 5-HTP?
L-tryptofan je poměrně všeobecně známá esenciální aminokyselina, kterou mnoho lidí zná v souvislosti s dobrou náladou a kvalitním spánkem. Málokdo ale už ví, co je 5-HTP a co to znamená. A právě na rozdíl mezi těmito dvěma látkami se podíváme v dnešním článku.
Co je L-tryptofan a 5-HTP?
L-tryptofan a 5-HTP jsou prekruzory pro neurotransmitery serotonin a melatonin. To znamená, že jsou základními výchozími látkami pro „hormon štěstí“ a „hormon spánku“. Konkrétně to v těle funguje tak, že z tryptofanu se za pomoci vitamínu B6 vytváří 5-HTP (hydroxytryptofan), který je klíčový pro biosyntézu serotoninu, melatoninu, a dokonce vitaminu B3.
Nyní to může vypadat, že chemická látka 5-HTP je důležitější než samotná esenciální aminokyselina L-tryptofan, ale není tomu tak. Vzájemná souhra těchto látek je nezbytná hlavně proto, že L-tryptofan si lidské tělo neumí samo vytvořit, a tudíž jsme odkázáni na jeho příjem v potravě. Pokud ho tedy ve stravě máme nedostatek, nemůže se z něj vytvářet ani 5-HTP, který se bohužel v potravinách nenachází.
V jakých potravinách se L-tryptofan nachází?
L-tryptofan je zastoupen v živočišných i rostlinných produktech. Najít ho můžeme především v krůtím a kuřecím mase, mléčných výrobcích, banánech, fazolích, semínkách nebo špenátu. Jak jsme si vysvětlili výše, přímé zdroje 5-hydroxytryptofanu neexistují, avšak lze ho užívat přímo pomocí doplňků stravy. Tím se v podstatě obejde jeden krok, respektive změna L-tryptofanu na jeho hydroxylovou formu a dojde k uspíšení syntézy serotoninu a melatoninu.
Na co si dát pozor?
Doplňky stravy s obsahem 5-HTP se vyrábí ze semen africké rostliny Griffonia simplicifolia. Jakmile je doplněk vpraven do těla, začne se štěpit v játrech a odtud se dostává do mozku. Dále se z něho tvoří serotonin a z něho pak melatonin. Následně dochází ke zvýšení hladiny těchto hormonů, jež navozují duševní pohodu a mohou pomoci dosáhnout klidného spánku. Nesmí se to ale přehnat s dávkováním 5-HTP. Hrozit totiž může vznik serotoninového syndromu, pálení žáhy, průjmu, nadýmání apod.
Hlavní je nekombinovat tento doplněk stravy s antidepresivy nebo jinými léky na úzkost.
Jaká je doporučená denní dávka L-tryptofanu a 5-HTP?
Přibližná doporučená denní dávka pro L-tryptofan se pohybuje okolo 300-500 mg. Co se týče denní dávky u 5-HTP, tak zde se názory odborníků liší. Záleží totiž na tom, co chcete řešit.
Obecně se při dávkování 5-HTP doporučuje dodržovat následující pravidla:
- Pro zlepšení nálady se uvádí dávka v rozmezí 50–100 mg.
- K regulaci hmotnosti se doporučuje dávka 250–300 mg půlhodiny před jídlem.
- Pro zlepšení kvality spánku je vhodná maximálně dávka 300 mg 30 minut před spánkem.
- Zmírnit migrénu dovede 100–200 mg.
- Při denním užívání nesmí být překročena dávka 500 mg 5-HTP
K čemu L-tryptofan a 5-HTP slouží?
Oba hormony působí na CNS (centrální nervový systém) a pomáhají ovlivňovat náladu a kvalitu spánku. Využít je lze i při hubnutí nebo cvičení, neboť snižují chuť na sladké a zprostředkovaně ovlivňují krevní tlak, srdeční činnost a metabolismus cukrů a tuků. Aby ale L-tryptofan mohl být z potravy správně využit, nesmí být v těle nedostatek vitaminu B6 (pyridoxinu)! Tak nezapomeňte jíst také vepřové maso, brambory, celozrnné pečivo, avokádo a celkově všechnu zeleninu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Mandle a jejich přínos pro naše tělo?
Mandle jsou nutričně bohatá jádra, která velice dobře chutnají. Dopřávání si hrsti mandlí několikrát do týdne proto představuje nejen skvělou volbu pro vaše zdraví, ale i vítané zpestření jídelníčku. Stačí jich zkonzumovat jen pár a hned zlepšíte svůj denní příjem vlákniny, bílkovin, vitaminu E a antioxidantů. Mandle jsou jádra semen, která rostou na stromě zvaném mandloň obecná, také někdy přezdívaném jako mandlovník. Tomuto stromu se ze všeho nejlépe daří v subtropických oblastech, avšak vyrůst dokáže i u nás, především na Moravě. Teplé oblasti mu prospívají natolik, že může dosáhnout až výšky 12 metrů. Na mandloni je zajímavé také to, že jejím nejbližším příbuzným jsou broskvoně a meruňky.

Koloidní stříbro – obsah ppm a co to znamená?
Koloidní stříbro je roztok. Vytvořený z destilované vody a atomů ryzího stříbra. Celý proces vzniku probíhá za pomoci speciálních přístrojů a je nazýván jako disperze. Jedná se o rozptylování mikročástic stříbra v destilované vodě. Všechny částice pak mají stejný elektrický náboj, díky čemuž se odpuzují, a jsou tak v neustálém pohybu. Čím jsou částice menší, tím je celý roztok pro naše tělo efektivnější. Koloidní stříbro má vysokou vstřebatelnost, uvádí se, že je to až kolem 98 %.

Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.