Rozdíl mezi přírodním a syntetickým vitaminem C?
Vitamin C je jeden ze základních vitaminů, které náš organismus potřebuje k tomu, aby mohl fungovat, tak jak má. Nejčastěji je zmiňován ve spojitosti s naším imunitním systémem, nicméně má řadu dalších významných úkolů, o nichž možná ani nevíte. Pokud se rozhodnete tímto vitaminem podpořit své zdraví, dost možná narazíte na spousty variant. Může mít totiž různorodé podoby – tablety, kapsle, tekuté formy a jiné. Lišit se však může dokonce v tom, jakým způsobem je vyráběn nebo získáván. Dle toho je pak označován jako přírodní či syntetický. Je v nich ovšem opravdu až takový rozdíl?
Jak se dělí vitaminy?
Veškeré vitaminy jsou stejně důležité, protože díky jejich přítomnosti náležitě probíhá již vývoj a růst a dále rovněž i četné funkce napříč celým tělem. Skoro všechny jsou tzv. esenciální, což znamená, že je musíme určitým způsobem přijímat, jelikož si je organismus vyrobit neumí. Výjimku tvoří například vitamin D, jež se produkuje za pomoci slunečního záření (ani to ale mnohdy nebývá dostatečné). Vitaminy se také dělí dle toho, v čem jsou rozpustné. Buď to může být tuk (A, D, E, K) nebo voda (B-komplex, C). Vitamin C je tudíž esenciálním vitaminem rozpustným ve vodě.
V čem je nejvíce vitaminu C?
Vzhledem k tomu, že jsme odkázáni na to, vitamin C přijímat, máme dvě možnosti, jak ho doplnit. První je samozřejmě za pomoci pestré stravy, tedy zařazením potravin, které jsou na něj bohaté. Největší množství bychom našli v šípku, černém rybízu, kiwi, červené paprice, listové zelenině či acerole. Druhou variantou jsou pak doplňky stravy. Ty by však měli mít určitou kvalitu, protože jedině pak z nich dostaneme tolik vitaminu C, kolik je skutečně potřeba. Ty se mohou různit v obsaženém množství, ale taktéž mohou skrývat jak syntetický vitamin C, tak i právě ten přírodní.
Co je Acerola?
Možná jste ve výčtu potravin, ve kterých je nejvíce vitaminu C, zarazili nad acerolou. Ta nám asi není tolik blízká, jako jiné druhy ovoce a zeleniny. A není divu, s čerstvou se u nás jen tak nesetkáte, jelikož se po sběru poměrně rychle kazí a brzy ztrácí většinu živin a prospěšných látek. Jedná se o malé červené plody keře či malého stromku, které se ovšem mohou pyšnit velmi vysokým obsahem vitaminu C. V teplých tropických domovských oblastech mohou být konzumovány čerstvé, k nám se dostanou zpracované v podobě extraktu.
Na co je dobrý vitamin C?
Tento vitamin se podílí na celé řadě metabolických reakcí. Je antioxidantem, který ochraňuje každou buňku v našem těle a napomáhá posilovat imunitní systém, a zvyšuje tak odolnost proti případným infekčním onemocněním. Jak udávají studie, účastní se procesů souvisejících se správnou syntézou kolagenu, jež je důležitou součástí různých tkání, pokožky, krevních cév nebo třeba chrupavek, zubů, dásní i kostí. Vitamin C je rovněž nezbytný pro snadnější vstřebávání železa. Přispívá také k normálnímu energetickému metabolismu, a může proto snižovat míru únavy a vyčerpání. Nutný je i pro funkci nervového systému a psychickou činnost.
Přírodní vs syntetické zdroje
Co jsou přírodní zdroje, jste již asi z předchozích částí dostatečně pochopili. Syntetickým vitaminem je myšlen takový, jenž se vyrábí uměle v laboratorních podmínkách za pomoci rozličných chemických reakcí. Takového vitaminu se však nemusíte obávat, při výrobě se vždy používají schválené a bezpečné techniky. Pokud tedy nemáte zájem o zcela přírodní vitamin C, můžete ho bez problému užívat. Nicméně přírodní formy mohou být pro tělo lépe vstřebatelné, a z přijaté dávky proto získáte o něco více. Je tomu tak z toho důvodu, že vitamin C se v ovoci a zelenině nevyskytuje jako jediná látka. Ostatní složky (zejména flavonoidy) fungují synergicky, a podporují lepší absorpci vitaminu C.
Z naší nabídky vitaminu C na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
GN Exclusive Zinek+Selen+Acerola 100 cps.
skladem
Golden nature Zinek+Selen+Acerola představuje unikátní kombinaci nepostradatelných látek, které jsou významné pro základní funkce našeho organismu. V produktu se nachází zinek v chelátové podobě ve formě Zinku bisglycinátu, Selen Lalmin® v patentované podobě a přírodní vitamin C ve formě aceroly.
399 Kč
2+1 GN Exclusive Acerola (přírodní vitamin C) 300 cps.
skladem
Acerola nebo také barbadoská třešeň či malpígie lysá patří mezi rostliny, jejichž plody jsou jedním z nejbohatších zdrojů přírodního vitaminu C. Pro srovnání Acerola obsahuje ve svých 100g přibližně stejné množství přírodního vitaminu C jako má 300 citronů a to je už znatelný rozdíl nebo lze Acerolu porovnat s pomerančem, kdy zralé plody barbadoské třešně obsahují cca 4,5 % přírodního vitaminu C
837 Kč
649 Kč
skladem
MycoMedica Acerola jako přírodní zdroj vitamínu C, který neobsahuje žádné syntetické látky a zlepšuje vstřebatelnost aktivních látek vitálních hub lidským organismem. Medicinální houby jako cordyceps, reishi, hericium a jiné jsou vhodné kombinovat s Acerolou.
290 Kč
2+1 Golden Nature Vitamin C 500mg 300 cps.
skladem
Golden Nature Vitamín C známý též jako kyselina askorbová je vitamín rozpustný ve vodě a látka nesmírně důležitá pro správné fungování našeho těla.
687 Kč
549 Kč
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/