Resveratrol a jeho přínos pro zdraví?
Resveratrol, to je název látky, která je přírodního původu a je velmi silným antioxidantem. Nachází se v některých rostlinách, kde plní svoje funkce, ale je významný i pro člověka a jeho organismus. Jeho pozitivní vliv je spojen především s ochranou buněk, ale má i jiné vlastnosti, kterých můžeme využít k našemu prospěchu. Jde třeba o kardiovaskulární zdraví nebo podporu metabolismu tuků. Díky tomu se začaly vyrábět rozličné doplňky stravy, jež obsahují pouze resveratrol či se přidává do různých vitaminových komplexů. Pokud se tedy chcete o této látce dozvědět bližší informace a zjistit čím pro vás může být blahodárná, čtěte dále a vše se dozvíte v dnešním článku.
Co si pod názvem resveratrol představit?
Resveratrol je látkou patřící mezi tzv. polyfenoly (stilbeny). To je skupina chemických sloučenin, jež se nachází zejména v ovoci a zelenině. V těch mají polyfenoly určité biologické funkce. Může se jednat o specifickou chuť a barvu, ale například i ochranu před vnějšími vlivy, jako je UV záření, patogeny nebo poškození. Polyfenoly tvoří jednu z hlavních skupin antioxidantů. Poprvé byl resveratrol objeven v roce 1940 v kořenech kýchavice a od té doby jsou zkoumány jeho přínosy pro člověka. Vyskytuje se ve dvou různých formách. Ty jsou označovány jako cis a trans. Ačkoli se jedná o stejnou složku, molekuly těchto dvou variant jsou rozdílné ve své struktuře. Tělu je biologicky bližší a dostupnější forma trans, proto má větší smysl vybírat takové produkty, které obsahují tento typ resveratrolu, aby se mohl dobře vstřebat a tělo z něj mohlo vytěžit to užitečné.
Kde se přirozeně resveratrol nachází?
Jak již bylo řečeno, je resveratrol přírodní látkou a nachází se v rostlinách a jejích plodech. Konkrétně má resveratrol velké zastoupení v červených odrůdách hroznového vína (v růžových a bílých již méně), největší koncentrace je pak ve slupkách a jadérkách. Obsahují ho ale i desítky dalších druhů ovoce nebo jiných rostlin, jako je černý rybíz, moruše, borůvky, brusinky, švestky a dokonce arašídy. Známou rostlinou s touto látkou je také křídlatka japonská (Reynoutria Japonica, Opletka japonská). Je to vytrvalá, jedlá, rychle se rozrůstající bylina, jenž se ve své domovině Asii používá v tradiční medicíně na rozmanité odvary, nakládání či se konzumuje přímo jako čerstvá.
Proč je resveratrol blahodárný?
Resveratrol může být přínosnou aktivní látkou, zejména kvůli jeho silným antioxidačním vlastnostem. Vyšší příjem polyfenolických látek totiž může mít kladný význam na naše zdraví. To se projevuje především na ochraně buněčných membrán před oxidačním stresem. Ten je nerovnováhou mezi volnými radikály (reaktivními sloučeninami kyslíku) a schopností těla se s nimi vyrovnat pomocí antioxidantů. Vznikají běžnou látkovou výměnou nebo se do organismu dostávají venkovním působením. Faktory vzniku oxidativního stresu jsou tedy vnitřní i vnější – na vině je stres, znečištěné prostředí, kouření, alkohol, špatná strava, civilizační nemoci, ale i nedostatek pohybu. Resveratrol tak přispívá k předcházení akutním a chronickým onemocněním a v neposlední řadě také stárnutí.
Další oblast, s níž je resveratrol kladně spojován je kardiovaskulární systém, kdy podporuje normální činnost srdce, regulaci krevního tlaku a snižování LDL ("špatného‘) cholesterolu, který stojí za ucpáváním cév. Připisují se mu i protizánětlivé efekty a vliv na zrychlení metabolismu tuků, což může být příznivé, pokud chceme zhubnout. Někdy je zmiňován i v souvislosti s pozitivním dopadem při diabetu, neurodegenerativních onemocněních (Alzheimerova choroba), zlepšováním paměti a normálním stavem pokožky.
Jestliže se rozhodnete zařadit a užívat resveratrol, určitě neuděláte chybu. Jakékoliv antioxidanty jsou totiž pro tělo velice přínosné a vy tak podpoříte ochranu buněk, kardiovaskulárního systému a jiných stránek organismu.
Resveratrol účinkuje a podporuje:
- Snížení oxidačního stresu
- Metabolismus tuků
- Kardiovaskulární zdraví
- Normální stav pokožky
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Na co je dobrý lecitin?
Lecitin je často opomíjenou látkou, přitom má výrazný vliv na zdraví a mnohé denně probíhající procesy v našem těle. Je to základní stavební kámen buněčných membrán a je nepostradatelnou a přirozenou součástí spousty orgánů a tkání. Většinou se o něm hovoří ve spojitosti se správným fungováním mozku, což je určitě pravda, ale má na starost i další důležité úkoly.

Účinky argininu a proč je pro nás tak významný??
Nejdříve si aminokyselinu L-Arginin představíme, abychom pochopili, proč je pro nás tak důležitý.L-Arginin patří mezi semi-esenciální aminokyseliny, což znamená, že si tuto aminokyselinu lidský organismus za určitých podmínek nedokáže vytvořit sám a tak je jeho příjem nezbytný. L-Arginin si tělo nedokáže vytvořit samo v období růstu/vývoje nebo pokud je organismus vystaven chronickému onemocnění. Pokud si aminokyselinu L-Arginin tělo nedokáže vytvořit samo, je nezbytný její přísun z potravy. Arginin je moderní doplněk stravy, který se dnes dá sehnat téměř všude ve formě tobolek případně prášku

Kyselina hyaluronová pro lepší pohyb?
Kyselina hyaluronová je látka, o které je v současné době poměrně dost slyšet. Je probírána především v souvislosti s bojem proti vzniku vrásek, lepším vzhledem pokožky těla a obličeje a mladistvosti. Stala se přísadou mnoha kosmetických produktů jako jsou séra, krémy či dokonce šampony.