Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
O probiotikách jste už určitě někdy slyšeli. Co ale o prebiotikách? Víte, že prebiotika jsou stejně důležitá jako probiotika? Pokud výraz prebiotika slyšíte poprvé, pak budete překvapeni tím, co všechno tyto látky získané z potravy v těle dovedou.
Co jsou probiotika a prebiotika a čím se od sebe liší?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Probiotika lze najít v některých mléčných výrobcích, kysaném zelí a kvašených okurkách. Jelikož ale těchto potravin nejíme dostatek, je možné sáhnout po doplňku stravy s probiotiky, který je vřele doporučován při užívání antibiotik.
Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině. Prebiotika v podstatě vytváří ve střevech vhodné podmínky pro růst zdravé střevní mikroflóry. Bez nich tedy probiotika nemohou adekvátně působit. Naše strava by proto měla být bohatá na vlákninu, anebo je možné sáhnout po tzv. synbiotikách, což jsou produkty obsahující jak probiotika, tak prebiotika.
Jak probiotika a prebiotika působí v těle?
S probiotiky souvisí celá řada přímých a nepřímých vlivů. Přímo pomáhají obnovit či udržet přirozenou střevní mikroflóru uvnitř těla, zlepšují trávení a pomáhají získat z přijaté potravy všechny důležité živiny. Nepřímo souvisí s imunitním systémem a ovlivňují průběh některých nemocí. Například dovedou zlepšit stav alergií, kvasinkových chorob a ekzémů, pomáhají předcházet zácpě či průjmu a snižují riziko vzniku zánětu v těle.
Působení prebiotik v těle je o mnoho prostší. To ale neznamená, že jsou méně důležité. V prvé řadě, jak již bylo řečeno, připravují živnou půdu pro střevní mikroflóru a podporují tak její růst a aktivitu. Druhotně pak upravují stolici a zlepšují její objem, pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, upravují peristaltiku střev, předchází zácpě a celkově souvisí s obranyschopností.
Proč je užívat současně?
Z výše popsaného působení vyplývá, že probiotika i prebiotika mají v těle svůj nezastupitelný význam a měly by proto být běžnou součástí naší stravy. Jakmile jedna ze složek není zastoupena, nelze zaručit, že bude střevní mikroflóra vyvážená. Prospěšných bakterií ve střevech klesá například při užívání antibiotik, stresu, nezdravém způsobu stravování nebo nedostatku spánku. Obzvlášť léky, antibiotika a konzumace alkoholu zapříčiňuje intenzivní pokles množství „hodných“ bakterií. Lékaři proto mnohdy doporučují léčbu antibiotiky doplnit o užívání probiotik. Jelikož ale probiotické bakterie potřebují pro osídlení našich střev optimální podmínky, neměli bychom zapomenout ani na prebiotika. Ještě ale před tím, než se vrhnete do užívání prebiotik ve formě doplňku stravy, zkuste se zaměřit na to, kolik vlákniny skutečně za den sníte. Každý dospělý člověk by měl denně přijmout 25–30 g vlákniny.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Puhdistamo Lactic je kombinace prvotřídních a certifikovaných probiotik LactoSpore® a Lynside®, které jsou navíc obohaceny o MCT olej v prášku a fermentovaný lecitin.
Allnature Psyllium je 100% psyllium bez zbytečných přidávnýchl látek, které se hodí jako vláknina pro jedince, kteří nemohou užívat vlákniny ze sušeného ovoce, celozrnných obilovin nebo otrub, kvůli citlivosti trácího traktu.

Tribulus terrestris, skvělá bylina s všestranným působením
Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní, je bylinka, která v sobě skrývá mnoho zajímavých, a především velice prospěšných sloučenin. Najdeme v něm třeba saponiny, aminokyseliny, flavonoidy, alkaloidy nebo také vitaminy a minerály

Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.

Výhody MCT oleje z kyseliny kaprylové C8 vs. klasický MCT olej ??
Kokosový olej (mct olej) patří mezi populární rostlinné tuky, k nimž se v posledních letech obrací výživoví poradci, sportovci i lidé, kteří chtějí jíst prostě jen zdravěji. Jeho přínos pro zdraví však spočívá především v obsahu kyseliny kaprylové C8. Tato nasycená mastná kyselina se středně dlouhým řetězcem je totiž považována za jeho nejdůležitější složku. Nutno ale podotknout, že je v kokosovém oleji ze všech obsažených látek nejméně zastoupena. Woldohealth Kyselina kaprylova C8 je 100% získávána z kokosového oleje.