Na co je dobrý vitamin B12?
Proto aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje celou řadu makro i mikroživin. Mezi ně patří i spektrum vitaminů, které mají své důležité úlohy. Jedním z nich je také vitamin B12, jež je nepostradatelný pro každou buňku v organismu, správnou činnost nervové soustavy a spoustu jiných procesů. Ovšem jsou případy, kdy se můžete začít potýkat s jeho nedostatkem, což s sebou přináší mnoho nepříjemných průvodních projevů. V jakých případech byste se o něj měli více zajímat a co všechno vlastně umí? To zjistíte právě v dnešním článku.
Co je tento vitamin zač?
B12 neboli kobalamin je jedním z mnohých zástupců z tzv. B-komplexu a patří mezi látky rozpustné ve vodě, což znamená, že pro správné vstřebávání nepotřebuje žádný tuk, jako je tomu v případě těch, jež jsou rozpustné právě v tucích. Takové vitaminy se většinou nikam neukládají a jejich případný nadbytek se vyloučí spolu s močí. Co se týče vitaminu B12 je to však trošku jinak a ukládá se do jater, ledvin a dalších částí, ze kterých ho tělo může následně čerpat. Denní dávka by měla být přibližně 2,5 μg, nicméně se nelekejte, že v suplementech je ho několikanásobně více – je tomu tak kvůli jeho ne zrovna snadné vstřebatelnosti.
Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?
První projevy můžete velmi snadno zaměnit s běžnou únavou a je možné, že si dlouho jeho nedostatku ani nemusíte všimnout. Později se k vyčerpání mohou přidat další různorodé symptomy. Mezi ty nejčastější patří podrážděnost, špatná koordinace, neurologické obtíže, chudokrevnost a brnění v končetinách. V případě dlouhodobého a nadměrného deficitu může dojít k rozvoji jistých degenerativních onemocnění, poškození centrální nervové soustavy či problémům v oblasti kardiovaskulárního systému.
V čem je nejvíce vitaminu B12?
Najdeme ho skoro výhradně v živočišné stravě. Jeho největším zdrojem je maso, ryby, vnitřnosti, mléko a vejce. V menším množství ho můžete přijímat spolu s fermentovanými potravinami jako tempeh a miso, ovšem konzumovat takové kvantum těchto produktů a pravidelně, aby byla přijata dostatečná dávka, je víceméně nemožné. V dnešní době je také populární tzv. fortifikace. Jedná se o proces, kdy jsou potraviny obohacovány, a je v nich tak zvyšován obsah určitých živin za účelem zlepšení jejich výživové hodnoty. V tomto případě se může jednat například o rostlinná mléka a jogurty, pečivo, cereálie nebo různé nápoje.
Kdo by si měl dávat na deficit větší pozor?
Pokud máte pestrou, pravidelnou stravu a nevyhýbáte se striktně žádné skupině potravin, s největší pravděpodobností budete mít všeho dostatek. O tuto problematiku by se měli zajímat především lidé, kteří se stravují výhradně vegansky a ti, co trpí chorobami trávicího traktu. Pokud do některé z těchto skupin patříte a vitamin B12 nesuplementujete, měli byste se poradit se svým lékařem a jeho doplňování zvážit. Jak jsme již zmínili, vitamin B12 se ukládá a tělo z něj dokáže čerpat opravdu dlouhou dobu, a vy tak nemusíte po přechodu třeba na veganskou stravu zpočátku pociťovat vůbec žádné problémy.
Proč organismus vitamin B12 potřebuje?
Je nepostradatelný při procesu produkce a následného dělení buněk, podílí se na tvorbě DNA a napomáhá zrání červených krvinek, s čímž je spojena krvetvorba. Rovněž je potřebný pro snižování homocysteinu v krvi, což je v těle běžně přítomná aminokyselina, avšak její nadměrné množství, jak ukazují studie, může mít za následek rozvoj mnohých chorob. Dále vitamin B12 zajišťuje náležitou funkci nervové soustavy a psychické činnosti. U dětí je zásadní pro normální vývoj celé centrální nervové soustavy. Podporuje také tvorbu nových neurotransmiterů, zlepšuje energetický metabolismus a snižuje míru vyčerpání. Svoji částečnou roli má dokonce v naší obranyschopnosti.
Z naší nabídky vitaminu B12 na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/

Maca peruánská a její druhy?
Lepidium meyenii nebo řeřicha peruánská či peruánský ženšen, i to jsou názvy pro macu peruánskou, které se s oblibou přezdívá také královna And. Toto pojmenování si po právu zaslouží, jelikož je bylinou, jež v sobě obsahuje mix skvělých látek. Ty nám mohou být nápomocné pro posílení našeho těla či při řešení zdravotních potíží. Dnes je již na trhu nepřeberné množství suplementů s macou peruánskou a pořídit si ji tedy není žádný problém. Maca ovšem existuje v různých variantách.

Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem. Garcinie může být dobrým pomocníkem nejen při střevních potížích, ale třeba i při snaze snížit tělesnou hmotnost, což je jeden z hlavních důvodů, proč se stala populární i v našich končinách. V plodech garcinie se nachází spoustu pro nás důležitých minerálů, vitamínů a aktivních látek. Obsahuje především velké množství vitaminu C, vápníku, antioxidanty, pektin a jednu z nejvýznamnějších složek, a to kyselinu hydroxycitronovou (HCA) a její sodné či vápenaté soli.

Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán. Nejlépe vstřebatelné jsou chelátové a organické formy, zatímco ty anorganické nemají prakticky žádný přínos a měli bychom se jim při výběru vyhnout, neboť představují vyhozené peníze.