Na co je dobrý lutein?
Lutein je přírodní látka a antioxidant, který se běžně vyskytuje v některých rostlinách. Najdete ho dokonce i v takových, jež dost možná i pravidelně konzumujete. Je možné, že jste o této látce ještě ani doposud nikdy nic nezaslechli, nicméně její pravidelné doplňování do organismu může přinést hned několik pozitiv pro vaše zdraví. Jedná se především o velice prospěšný vliv na zrak. To je jeden z opravdu důležitých smyslů a my bychom o něj měli co nejlépe pečovat. Obzvláště v dnešním světě, kdy jsou oči stále zatěžovány obrazovkami všemožných elektronických zařízení. Co to však ten lutein je? A jaké jsou jeho schopnosti? Odpovědi právě na tyto otázky se dozvíte v dnešním článku.
Co je to lutein?
Název lutein pochází z latinského slova „luteus“, což v překladu znamená žlutý. Byl totiž pojmenován podle své výrazné žluté až žlutooranžové barvy. Tato látka je tedy barvivo, které se zařazuje mezi karotenoidy. Z pohledu chemického složení pak patří konkrétně mezi tzv. xanthofylní barviva. Ty mají obdobnou skladbu jako karoteny, ovšem jejich molekulární struktura obsahuje navíc atomy kyslíku. Je příbuzný kupříkladu s betakarotenem nebo vitaminem A. Metabolismus všech tří prvků je dokonce v těle úzce propojen. Lutein je také látka lipofilní povahy. Je tedy dobře rozpustný v tucích. Zároveň je však hydrofobní – odpuzuje tudíž vodu, a je proto ve vodě nerozpustný. Produkován je výhradně rostlinstvem.
V jakých potravinách je lutein?
Naše tělo si tuto složku nevyrábí, a my ji tak do organismu dostaneme jedině s potravinami, které jsou naším nejvýznamnějším zdrojem. Můžeme ho nicméně také přijímat za pomoci doplňků stravy. Lutein barví nejčastěji plody a květy, kde ho můžeme poměrně snadno identifikovat právě podle jasné žlutooranžové barvy. Hojně se nachází třeba v měsíčku, pampelišce a lichořeřišnici. Je ovšem schovaný i jinde, kde již není na první pohled rozpoznatelný. Nachází se v brokolici, mangoldu, špenátu, kapustě, kadeřávku a další listové zelenině. V menší míře je obsažen rovněž ve stravě živočišné, a to například v mase nebo vaječném žloutku. Zvířata ho totiž získávají díky konzumaci rostlin s jeho obsahem. Jelikož se ale lutein v organismech kumuluje, je přítomen i v těle zvířat masožravých.
Jaké má lutein schopnosti?
Lutein je významný antioxidant, jenž poskytuje ochranu buňkám před oxidačním poškozením. Největší koncentraci luteinu bychom našli v oku, přesněji řečeno v sítnici a žluté skvrně. Tedy oblasti, které jsou zodpovědné za centrální vidění. Žlutá skvrna (makula) je nejdůležitější částí sítnice, kde je nejvyšší koncentrace čípků (očních buněk). Je nezbytná třeba pro ostré a barevné vidění. Lutein je proto klíčovou látkou, která se podílí na zdraví našich očí a udržení normálního stavu zraku. Mimo to snižuje riziko vzniku makulární degenerace. To je závažné onemocnění zrakového orgánu, projevující se většinou až ve vyšším věku. Dochází při něm k postižení právě žluté skvrny, což má za následek zhoršování zraku, které může vyústit až v úplnou ztrátu centrálního vidění.
Luteinu jsou připisována i další pozitiva. Podporuje snižování ukládání tukových usazenin v cévách, ochraňuje kardiovaskulární systém a přispívá ke zdraví srdečního svalu. Dále může být přínosem pro mozkové funkce nebo dokonce pokožku.
Jak lutein užívat?
Optimální doporučená denní dávka luteinu sice není stanovena, ale je vhodné přijímat alespoň 6-12 mg denně. Pokud trpíte očními vadami nebo jste po operaci v této oblasti, není na škodu příjem ještě navýšit. Suplementovat lutein by měli taktéž starší lidé, protože jeho koncentrace bohužel postupně klesá spolu s přibývajícím věkem. Užívání není na škodu ani u mladších jedinců, jež mají zrak často namáhaný. Pro dosažení ještě lepších výsledků můžete kombinovat se zeaxanthinem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Zdroj:
The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health - PMC [online]. [cit. 15. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/

Cordyceps sinensis, proč je důležitý obsah mannitolu?
Cordyceps sinensis, či housenice čínská, to je houba tolik vzácná a ceněná, že kdysi mohla být využívaná pouze v císařském paláci. V dnešní době je již dostupná pro všechny a neodmyslitelně patří k tradiční čínské medicíně a je oblíbená i v jiných končinách světa, a to dokonce také u nás. Má totiž opravdu široké spektrum vlastností, kterých by bylo škoda nevyužít. Za všechnu její blahodárnost vděčíme aktivním látkám, jichž tato houba poskytuje opravdu mnoho. Každá obsažená složka má jiný přínos – může se jednat o příznivý vliv na plíce, ledviny, imunitní systém a další části našeho organismu. Cordyceps sinensis je parazitující houba, to znamená, že aby se mohla vůbec vyvíjet, potřebuje hostitele, kterým jsou konkrétně housenky či larvy. Odtud pochází i její další jméno housenice čínská. Někdy se určitě setkáme s označením Cordyceps CS-4, což je název pro uměle pěstovanou houbu, jež ale vykazuje stejně skvělé vlastnosti jako ta, co přirozeně roste ve volné přírodě.

Jaké doplňky stravy zařadit v podzimním období?
Vitaminy a minerální látky jsou zcela nepostradatelné. Pokud jedna z těchto složek chybí, pravděpodobně se to časem projeví i na vašem zdraví. Na podzim se zaměřte zejména na dostatečný přísun vitaminu C, který je potřebný pro správnou tvorbu a fungování imunitních buněk, můžete navíc sáhnout po jeho zcela přírodní variantě – acerole.

Koenzym Q10 – jakou formu zvolit?
Koenzym Q10 je látka všudypřítomná, jelikož se vyskytuje v takřka všech buňkách lidského těla. Její vliv na zdraví a správné fungování buněk je proto nezanedbatelný. Někdy bývá také nazýván jako vitamin Q, neboť je hodně podobný svojí strukturou a efektem vitaminům. Na rozdíl od nich je ale hlavní součástí mitochondrií, v nichž se vytváří energie ve formě ATP. Zjednodušeně řečeno by tak bez koenzymu Q10 nemohly naše buňky vytvářet energii potřebnou pro provoz orgánů. Koenzym Q10 lze navýšit i některými potravinami. Bohatým zdrojem jsou například sardinky, hovězí maso, kukuřice, arašídy nebo špenát.