Na co je dobrá acerola?
Čtení: 4 min.
Acerola neboli Malpígie lysá je tropická rostlina, která produkuje červené plody, jež jsou plné prospěšných látek. Tyto plody mohou připomínat klasické třešně, proto se jí často s oblibou přezdívá také jako barbadoská třešeň. U nás na tyto malé bobule ovšem nenarazíme, nicméně jsou již běžně zpracovávány do doplňků stravy, a to nejčastěji v podobě nakyslého prášku, který se rozmíchá ve vodě či jako extrakt ukrytý v kapslích. S acerolou měli pozitivní zkušenosti již dávné domorodé kmeny a není divu, protože dokáže být lidskému organismu přínosem. Co tedy ale skutečně obsahuje, a proč je to pro nás blahodárné? To vše si můžete přečíst v dnešním článku.
Jak Malpígie a její plody vypadají?
Malpígie lysá je stálezelený nepopínavý strom menšího vzrůstu nebo keř, který roste především v teplých tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky. Ovšem pěstuje se i v jiných koutech světa, kde je teplé klima. Větve jsou hustě rostlé a nápadně chlupaté. Květy jsou růžové až načervenalé. Později z nich vznikají právě pro nás nejzajímavější plody s jasně červenou a lesklou slupkou. Pod ní se skrývá velice šťavnatá a nakyslá dužina. Plody se dají konzumovat čerstvé, podléhají ale bohužel poměrně rychlé zkáze, proto je vývoz do vzdálenějších oblastí prakticky nemožný. Z tohoto důvodu se sklízí ještě nedozrálé a hned putují k dalšímu zpracování. V dnešní době jsou užívány šetrné metody zachovávající většinu obsažených složek.
Co vše v plodech aceroly najdeme?
Acerola obsahuje běžné živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo vláknina, nicméně je v první řadě považována za jednu z největších přírodních zásobáren vitaminu C. Většina lidí se domnívá, že nejvíce vitaminu C se nachází třeba v citronech či pomerančích, ale daleko více ho má i například černý rybíz, šípek, kiwi nebo obyčejná paprika. Acerola však předčí veškeré zmíněné druhy. Mimo to obsahuje ještě vitamin A a B6, hořčík, draslík a železo. Součástí je rovněž větší množství bioflavonoidů, fenolových sloučenin a antokyanů.
Acerola je tedy bohatým zdrojem vitaminu C, jež je zcela přírodního původu. Takový vitamin C může mít oproti tomu vytvářenému synteticky (v laboratorních podmínkách) ale značnou výhodu. Ta spočívá v tom, že přírodní vitamin C se vyskytuje pospolu s komplexem ostatních látek. V případě aceroly se jedná zejména o flavonoidy, které s vitaminem C fungují synergicky, a napomáhají tak jeho lepšímu vstřebávání a využití v našem organismu.
Čím je tedy acerola pro naše tělo prospěšná?
Pravidelná konzumace suplementů s acerolou nám zajistí dostačující přísun vitaminu C. Musí se však jednat o produkty, které jsou kvalitní a obsahují dostatečnou dávku. Samotný vitamin C je pro tělo nepostradatelný, je přítomen u velkého počtu procesů a je nutný pro zdravou funkci celého organismu. Za prvé se jedná o velmi silný antioxidant, jež podporuje ochranu buněk před poškozením volnými radikály, čímž může přispět také k prevenci proti vzniku určitých onemocnění či zamezit předčasnému stárnutí. Dále je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, pro náležitý stav kostí, chrupavek, cév a kůže. To je spojeno se syntézou kolagenu, ve které má vitamin C klíčovou roli. Zajišťuje, že je kolagen produkován dostatečně, a ve správné kvalitě. Vitamin C navíc zvyšuje vstřebatelnost železa, snižuje případnou únavu a vyčerpanost a podporuje normální psychickou činnost.
Vzhledem k tomu, že se v acerole nachází taktéž vysoké množství flavonoidů a dalších látek, má i jiné pozitivní vlastnosti. Jedná se třeba o antibakteriální a protizánětlivé schopnosti, regulaci cukrů v krvi, optimalizaci krevního tlaku nebo blahodárný vliv na srdce.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
2+1 GN Exclusive Acerola (přírodní vitamin C) 300 cps.
skladem
Acerola nebo také barbadoská třešeň či malpígie lysá patří mezi rostliny, jejichž plody jsou jedním z nejbohatších zdrojů přírodního vitaminu C. Pro srovnání Acerola obsahuje ve svých 100g přibližně stejné množství přírodního vitaminu C jako má 300 citronů a to je už znatelný rozdíl nebo lze Acerolu porovnat s pomerančem, kdy zralé plody barbadoské třešně obsahují cca 4,5 % přírodního vitaminu C
837 Kč
649 Kč
GN Exclusive Acerola (přírodní vitamin C) 100 cps.
skladem
Acerola nebo také barbadoská třešeň či malpígie lysá patří mezi rostliny, jejichž plody jsou jedním z nejbohatších zdrojů přírodního vitaminu C. Pro srovnání Acerola obsahuje ve svých 100g přibližně stejné množství přírodního vitaminu C jako má 300 citronů a to je už znatelný rozdíl nebo lze Acerolu porovnat s pomerančem, kdy zralé plody barbadoské třešně obsahují přibližně 4,5 % přírodního vitaminu C, což je v porovnáním s pomerančem až 30x větší množství. Vitamín C není jediným vitaminem obsaženým v této rostlině, Acerola je bohatá také na vitaminy skupiny B.
299 Kč
279 Kč
skladem
MycoMedica Acerola jako přírodní zdroj vitamínu C, který neobsahuje žádné syntetické látky a zlepšuje vstřebatelnost aktivních látek vitálních hub lidským organismem. Medicinální houby jako cordyceps, reishi, hericium a jiné jsou vhodné kombinovat s Acerolou.
290 Kč
skladem
Označení barbadoská či tropická třešeň není náhodné. Výrazně červené plody Aceroly vizuálně připomínají oblíbené letní ovoce. Z hlediska zdraví prospěšných látek vyniká vysokým obsahem vitaminu C
419 Kč
Autor článku: Daniel Matějka, DiS