Methionin pro lepší růst vlasů?
Methionin je látka, o které možná ani nevíte, že je pro náš organismus důležitá, nebo jste o ní dokonce nikdy neslyšeli. Jedná se přitom o aminokyselinu, jež má klíčovou roli v řadě fyziologický procesů, jako je například syntéza bílkovin či rozkládání tuků. Jestli jste ale o něm přece jen něco zaslechli, možná to bylo ve spojitosti s podporou růstu vlasů. A není tomu jen tak, jelikož je v tomto ohledu tato aminokyselina zásadní. Jak ovšem vůbec funguje, co je zač a kde jí můžeme najít? Na to se zaměříme právě v tomto článku.
Co je to methionin?
Jak již bylo řečeno, jedná se o aminokyselinu, která je však esenciální. Takové látky jsou pro nás velice důležité, ale tělo si je bohužel samo vytvořit neumí. Zároveň je methionin tzv. proteinogenní, což znamená, že slouží jako základní stavební jednotka pro syntézu veškerých bílkovin. Podílí se na četných biochemických procesech, a je dokonce prekurzorem jiných druhů aminokyselin. Představuje tak výchozí složku třeba pro vznik cysteinu, karnitinu či taurinu. Ty jsou pro nás úplně stejně významné.
V čem se nachází methionin?
Vzhledem k tomu, že si tělo methionin neprodukuje, musíme ho přijímat společně s potravou. Pokud je strava dostačující, pestrá a kvalitní, neměl by být problém ani s příjmem této látky. Nicméně ne vždy tomu tak opravdu je. Najdeme ho však například v hovězím mase, rybách, mléku a sýrech. Z rostlinných produktů to je pak quinoa, obilniny a ořechy. V případě, že zrovna z tohoto výčtu moc položek nekonzumujete pravidelně, může se stát, že ho nebudete mít dostatek pro všechny náležité funkce. Můžete ale sáhnout po výživovém doplňku, který vám jeho pravidelný příjem usnadní.
Na co je dobrý methionin?
Jak už je asi jasné, je zcela zásadní pro správnou stavbu a fungování bílkovin. Jednou takovou je třeba keratin. Konkrétně je to skleroprotein, tedy nerozpustná vláknitá látka, jež je zodpovědná za sílu a pružnost vlasů, ale i normální stav nehtů a pokožky. Přísun methioninu tak pozitivně ovlivňuje kvalitu vlasů, podporuje jejich regeneraci, elasticitu, odolnost a zabraňuje jejich předčasnému vypadávání. S tím souvisí taktéž další látky nazývané jako karnitin a cystein, i ty totiž vznikají z methioninu a jsou obě prospěšné pro posílení vlasů. Navíc dle studie, usnadňuje karnitin transport tuků do mitochondrií buněk, kde dochází k jejich přeměně na energii. Methionin je tak dobrý nejen pro vlasy, ale rovněž pro lepší metabolizaci tuků, přičemž zabraňuje i jejich ukládání v játrech a cévách.
Jak poznat deficit methioninu?
Pokud máte podezření, že máte nedostatek methioninu, můžete to v první řadě vypozorovat právě na vlasech. Ty bývají bez života, více vypadávají, jsou matné, lámavé a třepí se jim snadno konečky. Utrpět mohou i nehty a pokožka je citlivější. Jelikož však tato aminokyselina ovlivňuje spoustu ostatních látek, můžete pociťovat i jiné příznaky. Může se tak dále projevit zhoršeným psychickým stavem a náladou, sníženou činností ledvin nebo zvýšenou náchylností k otokům, zánětům nebo ateroskleróze. Zpomalit se může také buněčný metabolismus a trávení.
Na co se dále zaměřit?
Jestliže máte v plánu začít methionin užívat, je vhodné ho kombinovat s vitaminem B6, poněvadž ten přispívá k normálnímu metabolismu veškerých aminokyselin v organismu. Často je také methionin přidáván do sportovních suplementů, protože má pozitivní vliv na svalstvo a jeho regeneraci. Ať už ho pořídíte z jakéhokoliv důvodu, měli byste vždy vybrat kvalitní produkt s dostatečným obsahem aktivní látky. Při užívání si můžete ovšem povšimnout jistého zápachu, toho se ale nemusíte vůbec obávat, jelikož aminokyselina obsahuje síru, která má svůj specifický odér, jež je často přirovnáván k vejcím.
Z naší nabídky methioninu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967041/

Je vhodné užívat vitamin D3 i v létě?
Vitamin D je důležitý vitamin, který v našem těle plní spoustu úloh a biochemických procesů. Nikoho proto asi nepřekvapí vědecké tvrzení, že jeho nedostatek má přímou souvislost se vznikem zdravotních potíží, zvýšeným rizikem nákazy respiračními chorobami a oslabením imunity. Jedná se však o specifický vitamin, který je naše tělo schopno získat pomocí slunečního záření. Naše tělo si skrz kůži dovede vytvořit vitamin D, konkrétně jeho aktivní formu vitamin D3, jen v letních měsících, což je opravdu krátká doba. K největší produkci vitaminu D zároveň dochází jedině ve chvíli, kdy je sluníčko nad obzorem, to je mezi 10:00 a 14:00 hodinou.

Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.

Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině.