Kurkumin a jeho vliv na zdraví??
Kurkumin je látka, jež se označuje také jako kurkumová žluť, turmerová žluť či diferuloylmethan. Ač nás tyhle názvy mohou zneklidnit, protože znějí poněkud uměle, jedná se o naprosto přírodní látku s množstvím schopností, jichž by bylo škoda nevyužít pro podporu zdravějšího těla a v boji proti neduhům. V ájurvédské a čínské medicíně je již delší dobu znám, a to kvůli širokému využití, které nám může podpořit – od jater, přes imunitu a krevní oběh až po klouby. U nás se často můžeme setkat s kurkuminem v různých doplňcích stravy, kde je koncentrován v kapslích, a to samostatně nebo s jinými složkami. V tomto článku se na kurkumin podíváme blíže a zjistíme, kde se bere a jak umí být prospěšný.
Co to je kurkumin?
Kurkumin je hlavní aktivní látkou v kurkumě. Ne proto, že by ho tam bylo množstevně nejvíce, ale je ten nejvýznamnější, co se zdravotních benefitů týče. Kurkumu známe asi především v podobě kořenícího prášku používaného do nejrůznějších pokrmů, kde je i součástí velmi populárního kari koření. Existuje ve třech rozličných typech – kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Zjednodušeně jsou někdy pojmenované jako kurkumin typu 1-3, souhrnně pak kurkuminoidy.
Kurkumin je získáván z oddenku rostliny zvané kurkuma dlouhá (Curcuma Longa), řadíme ho mezi polyfenoly a je dobře rozpustný v tucích. V hlíze je zastoupen pouhými 3 %. Jde vlastně o výrazně žluté až oranžové barvivo, a z tohoto důvodu se neuplatňuje kurkuma s kurkuminem jen v kulinářství pro svoji zajímavou chuť, ale též jako barvivo do potravin (ve složení ho lze nalézt pod označením E100) či dokonce v kosmetických výrobcích, jimiž jsou třeba rtěnky. Význam v kosmetice má však také v pečujících produktech, protože má blahodárný vliv na pokožku – je hojivý a skvělý v péči o problematickou, aknózní a ekzematickou kůži.
Jak je kurkumin prospěšný našemu zdraví?
O prospěšnosti kurkuminu u vnějšího aplikování jsme si již něco málo řekli, avšak kurkumin má zejména velkou hodnotu při vnitřním využití. Může stimulovat náš organismus a podpořit fungování některých systémů. Postupně si jeho jednotlivé pozitivní vlastnosti představíme.
- Trávení – kurkumin napomáhá při obtížích trávicího traktu, kterým může být nadýmání, pálení žáhy či žaludeční potíže. Zlepšuje trávení, jelikož podněcuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči. Ta je odpovědná hlavně za lepší stravitelnost a vstřebávání tuků ze stravy v tenkém střevě.
- Pohybový aparát a játra – vliv kurkuminu na tento aparát spočívá v příznivém efektu na jeho normální stav. To zaznamenáme především v oblasti kloubů, kdy bojuje proti jejich zánětlivému onemocnění a zároveň ulevuje od bolesti. V tom hraje svou roli i to, že kurkumin má pozitivní dopad i v rámci jater, díky němuž lépe odbourávají škodlivé látky a náš organismus (včetně kloubů) se tak méně zanáší. Jaterní buňky se snadněji regenerují a vše funguje, jak má.
- Antioxidační funkce a imunita – ochrana buněk před volnými radikály, které na nás působí z vnějšího okolí nebo vznikají dokonce jako vedlejší produkt přirozené látkové výměny a našemu tělu ve velkém množství škodí, to je další velice pozitivní schopností kurkuminu. Taktéž imunitní systém můžeme kurkuminem podpořit. Je totiž antibakteriální, antivirový a protizánětlivý. Ulevuje i při respiračních onemocněních.
- Nervový a kardiovaskulární systém – v neposlední řadě kurkumin přispívá i ke správnému krevnímu oběhu, normální hladině cholesterolu v krvi a možná to někoho překvapí, ale je přínosem i pro naši psychickou pohodu.
Pro maximální efekt je dobré užívat kurkumin společně s tuky. Samotný je totiž špatně rozpustný ve vodě s nízkou biologickou využitelností, protože je rychle degradován v játrech a střevech. Tomu lze předejít, pokud ho budeme kombinovat s piperinem, což je extrakt z černého pepře. Ten tlumí některé enzymatické pochody v těle a kurkumin se tak dostane tam kam potřebujeme.
Kurkuma dlouhá (Curcuma Longa) v těle účinkuje na:
- Trávení
- Činnost jater a jaterní lipidy
- Stav kloubů
Z nabídky kurkuminu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Kotvičník zemní a jakou formu vybrat – kapsle, tinkturu nebo prášek?
Kotvičník zemní pod latinským názvem tribulus terrestris je velmi oblíbená bylinka s jasně žlutým květem, která je proslulá svými afrodiziakálními a posilujícími vlastnostmi. Kotvičník zemní lze sehnat v různorodém provedení od čajů přes kapsle až po tinktury. Pokud se tedy pro užívání kotvičníku zemního neboli tribulusu terrestris rozhodnete, pochopitelně budete očekávat co nejlepší výsledky. Těch se ale dočkáte jedině, pokud sáhnete po správné formě kotvičníku zemního s deklarovaným obsahem aktivních látek a to konkrétně saponinů nebo protodioscinu.

Zinek – významný minerál pro naše tělo
Zinek patří mezi základní minerály resp.stopové a esenciální prvky. Jednoduše rečeno to znamená, že se v lidském těle vyskytuje zinek jen v malém množství a naše tkáně a orgány si jej nedovedou samy vytvořit. Doporučená denní dávka elementárního zinku se pohybuje okolo 10 mg. Toto množství je pouze orientační a přísun zinku je dosti individuální a zaléží na mnoha aspektech jako je těhotenství, kojení, sportovní zátěž, žívotní styl a mnoho dalších. Samozřejmě při nedostatku, případně zmíněných okolnostech je potřeba přísun zinku zvýšit a to až několikanásobně.

Para ořechy – jak a proč je zařadit do jídelníčku?
Para neboli brazilské ořechy patří mezi zajímavé a v poslední době i oblíbené plody. Jsou totiž skvělé pro zpestření jídelníčku, mají příjemnou chuť, a navíc nám jejich pravidelná konzumace může přinést jisté zdravotní benefity.