Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Pro všechny věkové kategorie i pohlaví může totiž přinést spoustu výhod. Tato bylinka je tolik přínosná díky svým rozmanitým a zajímavým látkám. V tomto článku vám tyto látky přiblížíme, řekneme si, co je ten kotvičník vlastně zač a jakou podporu může pro naše tělo přinést.
Kde se kotvičník zemní vzal a jak ho poznáme?
Jako blahodárná rostlina je kotvičník znám už po velmi dlouhou dobu. Využívali ho již starověcí léčitelé v Číně a Indii. Tam se zcela běžně z kotvičníku vytvářeli odvary, které měli jeho uživateli zajistit lepší sexualitu, posílit některé orgány a zdokonalit činnost určitých systémů těla. Dnes roste také na jiných kontinentech nežli jen na tom asijském. Najdeme ho dále především v Evropě, ale rovněž v Austrálii nebo Africe. Tam vyhledává teplejší a slunná místa, ovšem svědčí mu chudší písečné půdy a sucho.
Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.
Biologicky aktivní látky v kotvičníku zemním
Tribulus představuje z pohledu obsahových složek opravdu zajímavou rostlinu. Má v sobě vícero skupin aktivních látek, jež dohromady vytváří velice efektivní spojení. Z tohoto důvodu je kotvičník příznivý na různé části našeho organismu a může být přínosem pro spoustu lidí. Kotvičník zemní obsahuje konkrétně steroidní saponiny, aminokyseliny, flavonoidy, fytosteroly, alkaloidy, třísloviny, a dokonce vitamin C, vápník, železo a draslík. Největší význam mají saponiny (tribestin, prototribestin, dioscin, diosgenin a protodioscin). Saponiny jsou chemické sloučeniny, které se přirozeně nachází právě v rostlinách, ale produkují je i jisté bakterie a mořští živočichové. Tyto látky jsou zodpovědné za většinu předních vlastností kotvičníku, a proto je jejich množství tak důležité. Avšak také ostatní zmíněné složky mají svoji cennou podstatu, díky nim je tribulus více komplexní bylinou.
Jak umí kotvičník podpořit zdraví?
Kotvičník zemní má mnoho schopností, z nichž můžeme mít z hlediska našeho zdraví výrazný užitek. Vždy ale záleží v první řadě na tom, jak je daný tribulus kvalitní, odkud pochází, jaká část je použita, a v jaké podobě ho do těla dostáváme. To vše má totiž značný vliv na kvantum látek. Čaje, tinktury či pouze namletý prášek nemusí mít takový efekt jako třeba extrakty. Proto je potřeba, se nejprve při výběru zaměřit na všechny vyjmenované faktory, a až poté můžeme očekávat, že nám bude skutečně nápomocný.
Kotvičník se při pravidelném užívání může podílet na zlepšení některých přirozených pochodů organismu nebo nám může přispět jako podpora při zhoršených funkcích rozličných orgánových soustav. Za prvé, kotvičník povzbuzuje významně sexualitu, libido a plodnost. U mužů se může jednat o zvýšení hladiny testosteronu či kvalitu spermií, u žen nastoluje hormonální rovnováhu a může být vhodný dokonce pro zmírnění negativních projevů klimakteria. Díky pozitivnímu vlivu na kardiovaskulární systém je prospěšný nejen pro srdce a cévy, ale taktéž pro lepší prokrvení pohlavních orgánů a svalstva. Kotvičník má rovněž močopudné vlastnosti, a tak je přínosem pro správný chod vylučovacího systému včetně ledvin. Dále je kotvičník spojen s celkovým povzbuzením organismu, zvýšením výdrže a energie, ale i zlepšením psychické kondice. V neposlední řadě můžeme zmínit ještě pozitivní dopad na hladinu cholesterolu nebo obranyschopnost těla. Jak můžeme vidět, kotvičník může být nápomocný v různorodých oblastech, a proto stojí minimálně za vyzkoušení.
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) v organismu podporuje:
- Pohlavní orgány / hormonální aktivita
- Normální funkce močové soustavy (močení)
- Zdraví úst a dásní
- Normální stav pokožky
Z naší nabídky kotvičníku zemního na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Reishi – kdy a jaké koncentrace zvolit a proč je důležitý obsah triterpenu?
Dřevokaznou houbu reishi můžete také znát pod českým názvem jako lesklokorku lesklou. Jedná se o parazitující houbu, která se přiživuje na odumírajících kmenech a pařezech listnatých stromů. Její vzhled je zajímavý, neboť vějířovitá plodnice vypadá jako nalakovaná. Barvu má cihlově červenou nebo hnědou, takže je vidět již z dálky. V našich lesích reishi růst nenajdete. Vyžaduje totiž specifické podmínky, které ji poskytují jedině lesy v Asii, zejména v horských oblastech Číny. Reishi patří k nejstarším medicinálním houbám na světě, která má dlouhou tradici v tradiční čínské medicíně.

Na co je dobrá kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je jednou z nejpopulárnějších látek dnešní doby. Je využívaná v kosmetickém průmyslu, estetických procedurách a můžeme ji upotřebit jak vnitřně i zevně. Jedná se o látku, která je pro nás zcela přirozená, jelikož si ji tělo samo pro své potřeby produkuje. Nicméně jak už tomu u spousty běžných procesů v organismu bývá, hraje tu velkou roli věk. V organismu se kyselina hyaluronová nachází na mnoha místech. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivových tkáních nebo třeba v očním sklivci. Má jednu velmi zásadní vlastnost a to takovou, že na sebe dokáže navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Proto se stala tolik oblíbenou surovinou pro kosmetiku nebo při neinvazivních úpravách v dermatologii, k redukci drobných, ale již viditelných vrásek.

Arginin a důvody, proč by ho měli užívat nejen sportovci??
L-Arginin je poměrně unikátní semi-esenciální aminokyselina, která, ačkoliv je nezbytná pro správné fungování lidského těla, je často opomíjena a málokdo ví, jakou úlohu vlastně Arginin má. Arginin je znám hlavně mezi sportovci a kulturisty jako hlavní součinitel při budování svalové hmoty.