Jaká forma hořčíku je nejlepší?
Hořčík (magnesium) je jedním z nejvíce zastoupených minerálů v našem těle. Konkrétně mu v porovnání s ostatními náleží čtvrté místo. Má na starosti mnoho úkolů, a proto abychom byli zdraví a plní energie je zkrátka nepostradatelný. Umí toho ale daleko více. Při jeho doplňování do organismu byste se ale také měli zajímat o jiné faktory, neboť je velice důležitá i jeho vstřebatelnost. Ne každá forma je na tom ovšem tak dobře. Dá se ale určit, jaká z nich je opravdu ta nejlepší? Na to možná neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Více se však dozvíte v dnešním článku.
Na co pomáhá hořčík?
Protože má tato minerální látka v našem těle mnoho funkcí, hraje jeho dostatečný přísun zásadní roli v prevenci některých onemocnění a dle studie snižuje náchylnost ke stresovým poruchám. Ovlivňuje taktéž aktivitu buněčných enzymů a jejich reakce, a to včetně těch, které zajišťují produkci energie. Bez správného množství hořčíku se tak můžete cítit často unavení. Dále se podílí na procesech, jež souvisí s produkcí bílkovin nebo tvorbou a opravou deoxyribonukleových kyselin (DNA) a ribonukleových kyselin (RNA). Potřebujeme ho i pro normální mozkové funkce, nervový systém a regulaci neurotransmiterů, které jsou zodpovědné za přenos informací mezi buňkami. Je nezbytný rovněž pro náležitou práci svalů, jelikož přispívá k jejich uvolnění po kontrakci.
Kde hořčík najdeme?
Naprostá většina magnesia se nachází v našich kostech, zbytek je pak přítomen na různých dalších místech – třeba ve svalech, zubech, měkkých tkáních, a malé procento také v tělních tekutinách. Není moc lidí, kteří by se potýkali s enormním deficitem, protože ho samozřejmě v určitém množství přijímáme prostřednictvím potravy. Nicméně jistým nedostatkem trpí velká část populace, aniž by o tom věděla. Dlouhodobá nedostačující hladina však může vést až k nežádoucím nervovým, nervosvalovým a srdečním poruchám. Potraviny bohaté na hořčík jsou především luštěniny, ořechy, semínka, banány, sušené ovoce a samozřejmě maso a ryby.
V jaké formě brát hořčík?
To, v jaké formě hořčík užíváte, může být při řešení jeho deficitu naprosto zásadní. Existují totiž odlišné podoby, jež se ovšem i odlišně chovají v organismu. Magnesium může být buď anorganické či organické. Anorganické varianty (oxidy, uhličitany, sírany) vám však moc k užitku nebudou, neboť jejich vstřebatelnost je oproti jiným poměrně bídná. Pokud se již rozhodnete hořčík doplňovat, jistě chcete, aby se z dávky, kterou přijmete, využilo co možná nejvíce. Proto byste měli volit právě organické, či tzv. chelátové formy, jež vám poskytnou mnohem lepší vstřebatelnost. Nicméně i těch je vícero různých druhů, a každý se může hodit dokonce pro jinou denní dobu.
Jaký hořčík užívat na povzbuzení?
Ve svých vlastnostech jsou si veškeré hořčíky víceméně dosti podobné. Jejich hlavní a základní schopnosti zůstávají napříč druhy totožné, ale i přesto mohou být mezi nimi drobné rozdíly a určité z nich jsou považovány za energizující. Je vhodné je užívat ráno nebo v dopoledních hodinách. V tomto případě se jedná například o magnesium malát (kombinace s kyselinou jablečnou), který povzbuzuje, navyšuje energii, podporuje činnost svalů a zabraňuje jejich rychlému vyčerpání. Další je magnesium taurát (chelát spojen s molekulou L-taurinu), jež pozitivně ovlivňuje tvorbu oxidu dusnatého. Ten napomáhá rozšiřovat cévy, čímž dochází k lepšímu přívodu kyslíku do všech tkání.
Který hořčík je zklidňující?
Do této kategorie můžeme zařadit třeba magnesium citrát, bisglycinát nebo treonát. Citrát je jednou z velmi rozšířených a oblíbených variant. Jeho vstřebatelnost je vysoká, ale vyšší dávky mohou u některých jedinců vyvolat zažívací obtíže. Bisglycinát (vázán na aminokyselinu glycin) má uklidňující a relaxační schopnosti, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a podporuje regeneraci. Treonát (vazba s kyselinou treonovou) je vhodné užívat zejména před spaním, jelikož zklidňuje mozek a nervovou soustavu, zmírňuje úzkosti a zkvalitňuje spánek.
Z naší nabídky hořčíků na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/

Tribulus terrestris, skvělá bylina s všestranným působením
Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní, je bylinka, která v sobě skrývá mnoho zajímavých, a především velice prospěšných sloučenin. Najdeme v něm třeba saponiny, aminokyseliny, flavonoidy, alkaloidy nebo také vitaminy a minerály

Vitamín D a jeho vliv na organismus, proč je tak důležitý??
Vitamín D je všeobecně známý jako vitamín rozpustný v tucích. Denní příjem Vitamínu D3 je u každého individuální. Studie doporučují příjem vitamínu D3 v množství 1000-3000 I.U. při absenci slunečního svitu u dospělých jedinců. Vitamin D3 je všeobecně v populaci hodně zanedbáván a proto mnoha z nás má nedostatečné množství tohoto vitamínu D v organismu. Vitamín D3 je vhodné užívat i preventivně v létě, ovšem nejdůležitější je ho užívat v průběhu zimních období, kdy sluneční svit nemá takovou silu a nelze tedy vitamin D3 ze slunce čerpat.

Proč kombinovat kurkumin s piperinem?
Kurkumin se získává z rostliny, která se jmenuje kurkuma dlouhá (Curcuma Longa). Samotná kurkuma obsahuje různorodé látky, ale nejvýznamnější je z hlediska zdravotních benefitů právě kurkumin. Známe kurkumin typu 1, 2 a 3. Dohromady se nazývají kurkuminoidy, samostatně pak kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Nacházejí se v oddenku rostliny a z celkového množství složek zabírají pouhá 3 %. Ale blahodárný vliv, jež umí mít na náš organismus, je podstatně větší. Proto se přistoupilo k jeho extrahování, aby se veškerých vlastností využilo naplno. Vznikly tak doplňky stravy s koncentrovaným množstvím kurkuminu.