Hořčík a jeho formy, účinky a dákování
Aby vše v organismu fungovalo správným způsobem, je potřeba mít dostatečný přísun veškerých živin. Proto jsou velmi důležité také minerální látky. To platí i pro hořčík, jehož deficitem bohužel trpí značná část populace. Přitom jsou jeho účinky klíčové pro mnoho biochemických reakcí. Většinová část magnesia je uložena v kostech, další část bychom našli ve svalech a měkkých tkáních, stopové množství pak dokonce v tělních tekutinách. A jelikož je pro naše zdraví tento minerál klíčový, věnujeme mu dnešní článek.
Proč má v těle hořčík zásadní význam?
Hořčík (magnesium) se přirozeně účastní stovek enzymatických reakcí a je významný pro každou buňku. Podílí se třeba na elektrolytické rovnováze, zajišťuje správný energetický metabolismus a je nutný pro zdravé kosti a zuby. Ovlivňuje také nervovou soustavu, přispívá totiž k její správné činnosti a přenosu nervových vzruchů. Podpoří rovněž psychickou stabilitu a je nepostradatelný pro náležitou práci svalů. Nezbytný je dokonce pro srdce, imunitní systém nebo syntézu bílkovin.
Která forma hořčíku je nejlepší?
V dnešní době je trh poměrně přehlcen velkým kvantem produktů s obsahem hořčíku. Nenarazíme ale jen na vysoké množství samotných přípravků, ale taktéž na různé formy a podoby. To, jakou si vyberete značku nebo výrobce není důležité, oproti tomu je kvalita a forma opravdu zásadní. Každý typ hořčíku se totiž vyznačuje jinou mírou vstřebatelnosti. Vyhnout byste se měli především anorganickým formám – oxidům, uhličitanům a síranům, jelikož je jejich vstřebatelnost velice nízká. Volte proto spíše organické či chelátové vazby, které mají několikanásobně lepší využitelnost.
V jakou dobu hořčík užívat?
To se velmi pojí právě s jeho formami, každá z nich je něčím odlišná. Jestliže si tedy budete vybírat z hořčíků organických (a chelátu), nikdy nemůžete sáhnout vedle, a zajistíte tak správné fungování běžných, a přesto podstatných procesů v těle. Nicméně pokud se na to podíváme ještě podrobněji, jsou druhy, které se hodí užívat spíše z počátku dne a pak ty, jež je výhodnější podávat až k večeru. Například energizující malát je vhodné užívat ráno či dopoledne, bisglycinát odpoledne či večer pro zklidnění a regeneraci a treonát (magtein), který má schopnost proniknout až do mozku, užijte nejlépe před spaním.
Kdy začne hořčík působit?
Hořčík se pomalu začíná vstřebávat asi hodinu po jeho přijetí. Tento proces však probíhá po dobu dalších 2–8 hodin. To ovšem neznamená, že po jedné kapsli máte vystaráno. Zhruba po týdnu můžete pociťovat třeba více energie nebo zlepšení svalových křečí. Každý organismus ale zareaguje rozdílnou rychlostí. Nicméně aby magnesium začalo působit v plném rozsahu, je doporučeno ho užívat déle, dlouhodobá suplementace je tak naprosto v pořádku. Při výrazném deficitu může nastolení správné hladiny trvat i několik měsíců.
Kolik tělo potřebuje hořčíku a jak rozpoznat deficit?
Denní potřebná dávka může záviset na vícero faktorech. Může to být věk, pohlaví, fyzická aktivita nebo onemocnění. Obvykle se uvádí přibližně 300–400 mg hořčíku na den pro dospělého člověka. Nedostatek magnesia se zpočátku projevuje zvýšenou únavou, vyčerpaností, bolestmi hlavy, podrážděností a nervozitou. Mohou se objevit také potíže se soustředěním, ztráta chuti k jídlu, křeče končetin a obtíže s usínáním či nespavost. Všimnout si můžete i bušení srdce, vypadávaní vlasů, špatného trávení a křehkých nehtů.
Na co si dát při suplementaci hořčíku pozor?
Jsou jisté látky, s nimiž magnesium spolupracuje a jiné, se kterými by se kombinovat nemělo. Do první skupiny patří především vitamin B6, který má schopnost zlepšit vstřebávání hořčíku a zároveň synergicky podporují stejné oblasti. Z druhé skupiny zmíníme především vápník. Ten totiž může způsobit snížení absorpce hořčíku ve střevech. To platí i naopak, jelikož tyto dva minerály využívají stejné transportéry, a proto se při současném užívání mohou blokovat. Z tohoto důvodu je doporučeno dodržovat alespoň 2hodinový rozestup.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare - PMC [online]. [cit. 15. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

Proč je vhodné kombinovat quercetin s bromelainem a vitaminem C?
Quercetin (kvercetin) je přírodní sloučenina, která může mít při pravidelném užívání pozitivní vliv na náš organismus a jeho některé funkce. Může být prospěšný pro buňky, snižovat neblahé dopady kyslíkových radikálů nebo okolního prostředí, a dokonce má vlastnosti, jež nám mohou být nápomocné při alergiích. V rozličném množství se quercetin zcela určitě nachází ve vaší stravě, tedy za předpokladu, že se nijak striktně nevyhýbáte konzumaci ovoce a zeleniny. Kvercetin je tudíž jistě látka velmi příznivá, a k tomu ještě čistě přírodní. Je ovšem dobré ho kombinovat navíc s bromelainem a vitaminem C. Proč tomu tak ale je?

Doplňky stravy na podporu erekce, jaké vybrat??
Doplňků stravy na podporu erekce je na českém trhu nespočet. Jejich velkou výhodou je to, že jsou dostupné bez lékařského předpisu a při jejich správném užívání nehrozí žádné závažné vedlejší účinky, což například u léků s účinnou látkou sildenafil (viagry) nelze tvrdit.

Koenzym Q10 – jakou formu zvolit?
Koenzym Q10 je látka všudypřítomná, jelikož se vyskytuje v takřka všech buňkách lidského těla. Její vliv na zdraví a správné fungování buněk je proto nezanedbatelný. Někdy bývá také nazýván jako vitamin Q, neboť je hodně podobný svojí strukturou a efektem vitaminům. Na rozdíl od nich je ale hlavní součástí mitochondrií, v nichž se vytváří energie ve formě ATP. Zjednodušeně řečeno by tak bez koenzymu Q10 nemohly naše buňky vytvářet energii potřebnou pro provoz orgánů. Koenzym Q10 lze navýšit i některými potravinami. Bohatým zdrojem jsou například sardinky, hovězí maso, kukuřice, arašídy nebo špenát.