Guarana vs. káva – co je efektivnější?
Paulinie nápojná, jak se v českém jazyce guarana nazývá, je neobvyklá popínavá rostlina, která patří k velmi efektivním přírodním stimulantům s obsahem kofeinu. Proto je také tolik oblíbená u studentů, řidičů nebo sportovců. Kromě toho má ale i další pozitivní schopnosti, které si představíme v níže uvedeném článku.
Co je guarana a kde roste?
Guarana je liánovitý keř se zelenými lichozpeřenými listy a světlými květy, které tvoří větší květenství. Zralé červené plody guarany uskupené v hroznech připomínají lidské oko, neboť obsahují jedno velké černé semeno, jež se při dozrávání dostává na povrch. Plné dozrání nastává mezi říjnem a listopadem, při čemž se sklízí právě černá semena.
Původem paulinie nápojná/guarana pochází z Amazonie, kde ji tamní obyvatelé od nepaměti používají k tlumení bolesti a povzbuzení. Do Evropy se dostala s jezuitským misionářem, který si všiml jejích energizujících efektů na lidské tělo. První laboratorní analýza proběhla na počátku 18. století a bylo skutečně ověřeno, že se jedná o silný přírodní stimulant. Při dalším podrobnějším bádání se dokonce povedlo z guarany izolovat bílou krystalickou látku, kterou dnes známe pod názvem kofein.
Guarana versus káva, kdo vyhrává??
Nejzásadnější vlastností guarany je schopnost nabudit organismus a potlačit známky únavy. Svůj podíl na tom má kofein, který je v semenech guarany obsažen dvakrát více než v zrnech kávy. Zároveň je kofein v guaraně vázán na velký obsah nenasyceným mastných kyselin, díky čemuž se uvolňuje postupně a po delší dobu, zhruba 6-8hod.. Nástup se dostavuje zhruba až po hodině, ale zase vám energie získaná z guarany vydrží mnohem déle, než pokud vypijete šálek kávy. Pozvolný nástup je pro tělo navíc mnohem přirozenější.
Díky guaraně a jejímu rovnoměrnému přísunu povzbuzujícího efektu se také budete cítit více rozvážní, koncentrovanější a stoupne i vaše mentální výkonnost. Skokový efekt kávy tyto schopnosti v takové míře neposkytuje. Po vypití kávového nápoje se naopak budete cítit neklidní, rozklepaní nebo nervózní. Kávový kofein se navíc z těla těžko odbourává, takže se nezřídka po krátkém povzbuzení kávy dostavuje ještě větší únava a vyčerpání.
Jaké složky guarana obsahuje a jak v těle působí?
Kromě stimulujícího alkaloidu zvaného kofein guarana obsahuje celou řadu aktivních látek jako například vitaminy B, C, A a E, minerální látky – vápník, draslík a fosfor, theobromin a theofylin – což jsou také aktivní povzbuzující látky.
Vyzdvihnout je zapotřebí také vysoký obsah katechinových tříslovin a vlákniny.
Guarana přispívá k:
- Imunitní systém
- Fyzická a psychická vitalita
- Energie - tonus - únava
- Kontrola tělesné hmotnosti a metabolismus tuků
- Normální trávení
Guaranu můžete sehnat buď ve formě kapslí, nebo extrahovaného prášku, který se rozpustí ve vodě nebo ho můžete přidat do jogurtu. Nejběžnější a nejsnadnější způsob užití však představují právě kapsle.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Guarana nabízí vysoký obsah extrahované guarany ve formě kapslí s obsahem 500mg/cps. a deklarovaným obsahem kofeinu 10% přesněji 50mg/cps.
Pokud Vám nevadí nahořklá chuť guarany a potřebujte pořádnou dávku energie, doporučujeme Guaranu Naturalis 100g ve formě prášku. POZOR vždy začínejte s nižším dávkováním.

Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy. L-tryptofan ve formě doplňku stravy jistě dobře znají všichni sportovci, kteří jej nejčastěji využívají ke zlepšení fyzického výkonu a regenerace. Tato esenciální aminokyselina je ale důležitá i zcela jiných důvodů. Zjistěte z jakých, a proč byste ji měli kombinovat s vitaminem B6.

Na co je dobrá acerola?
Acerola neboli Malpígie lysá je tropická rostlina, která produkuje červené plody, jež jsou plné prospěšných látek. Tyto plody mohou připomínat klasické třešně, proto se jí často s oblibou přezdívá také jako barbadoská třešeň.

Kyselina hyaluronová – tělu přirozená látka pro mladistvou a hydratovanou pleť
Kyselina hyaluronová je bezpečná, přínosná a tělu vlastní látka, jejíž množství se v kůži bohužel s věkem snižuje. Kvůli tomu dochází ke znatelnějšímu stárnutí pleti a tvorbě vrásek. V rámci prevence ztráty pevnosti a pružnosti pokožky proto dermatologové doporučují již od 25. roku věku kyselinu hyaluronovou tělu v různých formách dodávat. Kyselina hyaluronová, někdy označovaná také jako HA (hyaluronic acid), umí pronikat do pokožky a vázat na sebe vodu. Jedna jediná molekula kyseliny hyaluronové na sebe dovede navázat dokonce až 1000 násobek své vlastní váhy, což v praxi znamená, že jeden gram kyseliny hyaluronové na sebe umí navaz až několik litrů vodu