Ghí – co to je a na co všechno se používá?
Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo, které si již dávno připravovaly naše babičky, aby prodloužily trvanlivost másla. Také chuť tradičních českých pokrmů je s tímto máslem nezaměnitelná. To ale není všechno. Pojďme se podívat, v čem tkví hlavní přínos ghí.
Co to je ghí a jak ho získat?
Ghí je přepuštěné máslo, které vzniká převařením. Tím se tuk oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Díky absenci laktózy a mléčných bílkovin mohou ghí bez starostí používat na vaření i lidé s alergií na mléčné výrobky.
A ačkoliv proces převaření a oddělení tukových a mléčných částic zní sebevíc složitě, je příprava ghí poměrně snadná a rychlá. Stačí máslo rozpustit v kastrolu a nechat ho na mírném plamenu pobublávat. Vysráženou bílkovinu na povrchu je potřeba pečlivě sbírat a po zhruba 10–15 minutách, kdy máslo přestane prskat a získá zlatou barvu, ho je nutné přecedit přes plátno do sklenice. Při celém procesu je důležité hlídat, aby se máslo nespálilo a abyste do sklenice nepřidali žádnou bílou vysráženou bílkovinu. Pokud si na přípravu ghí netroufáte, existuje také možnost si jej rovnou hotové zakoupit.
V čem je ghí jedinečné a proč ho používat?
Máslo většina lidí bere jako nezdravou potravinu, které se je třeba vyhýbat. Pokud si ale denně dopřáváte pouze menší množství másla, zhruba tak na jeden krajíc chleba, určitě vám po zdravotní stránce nic nehrozí. Máslo (pozor neplést si s margarínem) je dobrým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K. Tyto vitamin se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu, a dokonce udržují stabilní hladinu některých hormonů. Množství obsažených mastných kyselin je navíc taktéž přínosné.
A právě všechny tyto látky si uchovává i převařené máslo ghí tzv. ghíčko. Kromě nich jsou v něm obsažené i fenolické antioxidanty, hořčík a železo. Velkou výhodou ghí je také to, že má vysoký kouřový bod, což znamená, že ho lze použít i při opravdu vysokých teplotách – klidně až do 250 °C. Při smažení se tak nepřepaluje a nevytváří toxické látky. Dále pak má výborné konzervační schopnosti, takže vám v uzavřené nádobě vydrží i několik měsíců.
Svůj pohled na ghí má i ajurvédská medicína. Podle ní ghí tělo detoxikuje, zlepšuje trávení, podporuje hubnutí a napomáhá lepšímu vstřebávání živin z jídla. V neposlední řadě má efekt na nervovou soustavu, přičemž zabraňuje pocitům únavy a vyčerpání.
Na co lze ghí použít?
Ghí můžete použít na vaření, pečení a smažení stejně jako olej nebo máslo. Výborně poslouží ke zjemnění pomazánek, polévek, omáček nebo kaší nejrůznějšího typu. Přidat ho můžete i do ovocného smoothie, sladkých dezertů nebo třeba do kávy. Jemná chuť vylepší prakticky každé jídlo. Také ve studené kuchyni najde ghí své uplatnění. Pokud si k snídani rádi dáváte chleba nebo opečený toust namazaný máslem, i v takovém případě můžete klasické máslo nebo margarín ghíčkem nahradit.
Zajímavé je i to, že ho můžete použít zevně. Na drobná poranění kůže, popáleniny a k hydrataci ho používaly právě i naši předkové. Využít ho můžete také jako základ při přípravě domácí kosmetiky nebo ke zhojení jizev.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Kyselina hyaluronová a její kombinace s kolagenem – proč je vhodná?
Kolagen a kyselina hyaluronová – dvě látky, které mají v těle nezastupitelnou funkci a kterých bohužel od 25. roku věku v těle ubývá. To se projevuje na pevnosti a pružnosti pojivových tkání, kvalitě vlasů a hydrataci pleti. Kyselina hyaluronová je v těle přirozeně se vyskytující látka, která je obsažena v očním sklivci, synoviální tekutině uvnitř kloubu a v pokožce. Mezi buňkami a kolagenovými vlákny, jež se rovněž nachází v kůži, vytváří jakýsi mazlavý tmel, díky němuž je pleť hladká a hydratovaná.

Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy.

Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.