Coriolus a jeho využití, proč je tak oblíbený?
Coriolus versicolor, známý také jako outkovka pestrá, je medicinální houba, která si postupně získává stále větší pozornost. Je totiž nabitá prospěšnými látkami, kterým se připisuje celá řada pozitivních účinků. Proto se v tradičních medicínách využívá již po staletí. V našich končinách se teprve pomalu dostává na výsluní. Daří se mu dobře v mírném podnebném pásmu v Asii, Severní Americe nebo také v Evropě, a tudíž na něj můžete narazit dokonce v našich lesích. Co však coriolus obsahuje, a čím je tedy výjimečný? Na to se právě dnes zaměříme.
Jak coriolus vypadá?
Coriolus je chorošovitá houba, jež má mnoho různých názvů a přezdívek – outkovka, tráva říše nebes, královská houba nebo třeba Yun zhi. Jeden z nich však vychází z anglického turkey tail, což v překladu znamená krocaní ocas. Toto pojmenování získal na základě svého specifického vzhledu. Vytváří drobné plodnice, které se shlukují do větších uskupení. Vytváří různobarevné pásy a vrstvy, kde najdeme různé pruhy v odstínech hnědé a šedé, na konci klobouků se nachází bílé lemování. Čím starší houba je, tím je tmavší. Coriolus najdete nejčastěji na listnatých stromech, kde parazituje na poškozených místech, pařezech či spadlých větvích.
Jaké bioaktivní látky skrývá?
Veškeré schopnosti coriolu se odvíjí od obsahu celé škály bioaktivních sloučenin, které jsou ve spoustě ohledech prospěšné. Důležitou součástí jsou polysacharidy, a to zejména betaglukany, polysacharid s názvem Krestin (PSK) a tzv. polysacharidopeptid (PSP). Dále stojí za zmínku bílkoviny a esenciální i neesenciální aminokyseliny, jako je leucin, izoleucin, tyrosin, glutamin nebo methionin. Součástí jsou i rozličné fenoly, triterpeny, mastné kyseliny, tuky, draslík, hořčík, zinek, železo, měď, ergosterol (vitamin D2) a vitaminy ze skupiny B.
Na co se coriolus používá?
Veškeré látky vykazují určitou biologickou aktivitu a dohromady tvoří velice efektivní komplex. V první řadě fungují imunostimulačně a antioxidačně. To znamená, že podporují imunitní systém, zdokonalují vlastní obrané mechanismy, napomáhají v boji proti infekcím a jiným nemocem, potlačují volné radikály a chronické i akutní zánětlivé procesy a ochraňují veškeré buňky. Dále je velmi často zmiňována podpora nervové soustavy, tlumení bolestí, příznivý vliv na kardiovaskulární systém nebo zlepšení regenerace sliznic. Dle tradiční čínské medicíny pozitivně ovlivňuje tělo i ducha, doplňuje slezinu, povzbuzuje vitalitu, odvádí vlhkost, patogeny a toxiny, ochlazuje horkost, vyživuje srdeční sval a doplňuje esenci ledvin a slezinu.
Jak dlouho coriolus podávat?
Coriolus je možné podávat dlouhodobě. Po několika měsících je žádoucí zařadit pauzu nebo zvolit schéma užívání, kdy je 5 dní v týdnu užíván a 2 dny ne. Pro prevenci zvolte nejprve nižší dávkování, při akutních stavech množství navyšte. Je doporučeno ho užívat na lačno, to znamená zhruba 20 minut před jídlem nebo až 30 minut po jídle. Není vhodné současné podávání s imunosupresivy. To je skupina léčiv na tlumení imunitního systému.
Jaký coriolus zvolit?
Coriolus je vyráběn v různých koncentracích, které se nejběžněji týkají zastoupení polysacharidů (popřípadě přímo betaglukanů). Nejvyužívanější jsou extrakty s množstvím 30–40 % polysacharidů, jež obsahují i bohaté spektrum ostatních bioaktivních sloučenin a z tohoto důvodu mají o něco více širokospektrální efekt. Při akutnějších imunitních nerovnováhách nebo jiných výraznějších obtížích můžete zvolit koncentraci vyšší, kterou ovšem zařaďte na kratší dobu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide - PMC [online]. [cit. 30. 10. 2024]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5592279/

Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.

Ostropestřec mariánský – nejen pro zdravá játra
Ostropestřec mariánský pod latinskym názvem Silybum marianum, je pichlavá, statná a na první pohled nezaměnitelná rostlina s charakteristickým nachově červeným květem, která nese mnoho lidových označení. Pro svůj blahodárný efekt na lidský organismus se Ostropestřec mariánský v léčitelství hojně využívá k podpoře funkce jater a kardiovaskulárního/oběhového systému.

Ginkgo biloba nejen pro lepší prokrvení, co ještě umí?
Ginkgo biloba nebo také Jinan dvoulaločný je v Asii už po několik tisíc let svatou rostlinou. Zároveň se i po takto dlouhou dobu využívá v tradičním lidovém léčitelství pro řešení vícero zdravotních obtíží a podporu organismu. Dochované zkameněliny však dokazují, že tento strom roste na naší planetě dokonce již miliony let. Je tedy skutečně odolnou rostlinou, která si prošla mnohými obdobími a změnami klimatu. V současnosti je součástí celé škály doplňků stravy, a to zcela samostatně či v kombinaci s dalšími prospěšnými složkami. Ginkgo biloba je vysoký, zdatný strom, který je opravdu houževnatý. Nevadí mu nepříznivé vlivy okolí, mrazy, škůdci ani mikroorganismy. Dorůstá až do několika desítek metrů, avšak samotný růst je velmi pomalý.