Chitosan a jeho vliv na organismus, co umí podpořit?
Chitosan je specifická látka, se kterou se můžeme setkat nejvíce ve spojitosti s hubnutím, kontrolou tělesné hmotnosti či všeobecně s naším trávicím ústrojím. Je tomu tak proto, že má vlastnosti, které mohou snahy o snížení hmotnosti podpořit. Určitým způsobem totiž ovlivňuje lipidy/tuky, jež přijímáme společně s naší stravou. Z tohoto důvodu dostal mnoho přezdívek, a jednou z nich je kupříkladu „magnet na tuky“. Chitosan má ale i další schopnosti a v našem těle se uplatní také z jiných důvodů. My se proto v dnešním článku na chitosan podíváme více zblízka. Prozradíme, co je tato zajímavá látka zač, co vše dokáže, a jak ho užívat pro co nejlepší výsledky.
Co přesně to chitosan tedy je a jaké má schopnosti?
Chitosan je nerozpustný polysacharid s kladným nábojem, který má téměř nulovou kalorickou hodnotu. To znamená, že ho naše tělo nevstřebává a dále nijak nezpracovává. Mohlo by se proto zdát, že je pouze zbytečnou látkou, jež nám nepřinese žádný užitek, ale opak je pravdou. Díky tomu, že se nerozpouští, funguje velice efektivně právě v našem zažívacím traktu. Jako jiné typy nerozpustných vláknin má blahodárný vliv na správný chod jednotlivých částí našeho trávicího ústrojí. I když se nikterak nerozkládá, váže na sebe větší kvantum vody. Zásluhou toho pak zvětšuje svůj objem, dále prochází přes tenké i tlusté střevo v nezměněné podobě a je vyloučen společně se stolicí.
To, co je ovšem pro chitosan specifické, je jeho umění vázat také lipidy. Z potravin, které tudíž zkonzumujeme, naváže veškeré tuky, a to až v množství 6násobku své vlastní váhy. To vše se děje ještě předtím, než má tělo jakoukoliv šanci tuky zpracovat a uložit do svých zásob. V tomto procesu na sebe navazuje rovněž další zbytkové složky, jimiž mohou být třeba žlučové kyseliny.
Kde se chitosan vzal a jaký vliv má na naše tělo?
Chitosan není tak nově objevená látka, jak by se mohlo zdát. Již asi před sto lety se v Japonsku přišlo na jeho vazebné schopnosti, a díky tomu je hojně využíván v místní medicíně, ale například i průmyslu. Odtud se tyto poznatky rozšířily do celého světa a my si v dnešní době můžeme chitosan pořídit velmi jednoduše v podobě doplňku stravy. Chitosan je získávám z látky chitin za pomoci tzv. alkalické deacetylace. Chitin je součástí schránek živočichů jako jsou krabi, raci a mušle, ale k nalezení je taktéž v krovkách hmyzu nebo houbách.
Chitosan může posloužit jakožto pomocník při hubnutí, jelikož může při správném dávkování snižovat energetickou hodnotu stravy, a naopak navýšit podíl vlákniny, jež je pro trávení prospěšná a nezbytná. Zlepšuje tedy rovněž celkovou funkci střev, zažívání a snižuje přebytečný cholesterol a pocit hladu. Hubnutí ovšem nestojí pouze na doplňcích stravy jako je chitosan, ale celou snahu musí doprovázet i celková změna životního stylu – kvalitní, vyvážená strava a dostatečný pohyb.
Jak chitosan nejefektivněji užívat?
Při běžném dávkování by chitosan neměl způsobovat jakékoliv obtíže. Při dlouhodobém užívání je však nutné, věnovat zvýšenou pozornost možnému snížení vstřebávání některých vitaminů a minerálů. Z tohoto důvodu je doporučeno brát chitosan přibližně s 2hodinovým časovým odstupem od ostatních doplňků stravy nebo léčiv. Efekt chitosanu dále umocňuje současné užívání s vitaminem C. Ten totiž podporuje jeho využitelnost v organismu. Chitosan je vhodné podávat cca půl hodiny před jídlem a pro náležitý výsledek je nutné ho zapíjet větším množstvím tekutiny jako každou jinou vlákninu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Jak rychle a přirozeně dodat tělu energii?
Únava je zcela běžnou součástí našeho života. Organismus nám tak dává najevo, že potřebuje trochu zvolnit, odpočinout si a zregenerovat. Většinou ji pociťujeme ve večerních hodinách, po náročných aktivitách nebo fyzických výkonech. A to je naprosto v pořádku. Mnoho lidí ale trpí únavou častěji, pociťuje výrazný pokles energie i během nenáročného dne a bez zjevné příčiny.

Hořčík a jeho formy, účinky a dákování
Hořčík (magnesium) se přirozeně účastní stovek enzymatických reakcí a je významný pro každou buňku. Podílí se třeba na elektrolytické rovnováze, zajišťuje správný energetický metabolismus a je nutný pro zdravé kosti a zuby. Ovlivňuje také nervovou soustavu, přispívá totiž k její správné činnosti a přenosu nervových vzruchů.

Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicí enzymy jsou specifické komplexní bílkoviny, které napomáhají rozkládat veškerou potravu na menší celky – molekuly. Jsou nepostradatelné pro transport molekul, metabolické děje, trávení stravy a rovněž vstřebávání nezbytných živin. Trávicí proces zahrnuje dva typy zpracování živin. Jedním je mechanické trávení, při němž se potrava drtí, rozmělňuje a následně promíchává s trávicími šťávami. Druhé je trávení chemické a tam vstupují na scénu právě trávicí enzymy. Jedná se vlastně o biokatalyzátory, které řídí celý soubor chemických pochodů.